Składniki:
• 150 g liści czosnku niedźwiedziego
• 50 g startego parmezanu, pecorino itp.
• skórka starta z połowy cytryny
• 50 g orzechów (włoskich, piniowych, migdałów, nerkowców, pistacji) lub nasion słonecznika
• 150 ml oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Orzechy podpraż na sucho na patelni i pozostaw do wystygnięcia. Liście czosnku umyj, osusz i zblenduj razem z orzechami, solą, skórką oraz sokiem z cytryny i serem. Dolej oliwę z oliwy i znów zblenduj na wymaganą konsystencję. Napełnij słoik gotowym pesto i zakonserwuj łyżeczką oliwy. W zamkniętym słoiku wytrzyma w lodówce przez około tydzień. W odpowiednim pojemniku w zamrażarce możesz go jednak przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
Przydadzą Ci się: