Składniki:
- 400 g mąki tortowej
- 12 g drożdży
- 200 ml mleka
- 80 g oliwy z oliwek
- sól gruboziarnista, rozmaryn
Sposób przygotowania:
W misce umieść drożdże i ciepłe mleko, aby mógł powstać zaczyn. Wyrośnięty zaczyn wymieszaj z mąką, oliwą z oliwek, dodaj część soli, rozmaryn, a następnie wszystko dobrze wymieszaj. Powstałe ciasto zagniataj do momentu, aż będzie gładkie. Włóż je z powrotem do miski, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto najpierw rozwałkuj na grubość 0,5 cm, a następnie rozwałkuj je równomiernie wałkiem do wykrawania paluszków grissini. Pojedyncze grissini przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane grissini włóż do piekarnika i pozostaw je tam do wyrośnięcia na godzinę (najlepiej z włączonym oświetleniem piekarnika). Zanim włączysz piekarnik, natrzyj grissini odrobiną wody, posyp je solą i piecz do momentu, aż osiągną złotą barwę przez około 25 minut w 180°C .
Mogą Ci się przydać również: