• Zaloguj się
  • Zaloguj się

Pad Thai

Przepisy
23.06.2024
opis: na stole pośród sushi i innych azjatyckich potraw stoi brązowa ceramiczna zastawa stołowa SIENA, o talerz oparte są bambusowe pałeczki. Na płytkim talerzu stoi głęboki talerz wypełniony kolorowym apetycznym pad thai. Ryżowy makaron udekorowany jest kiełkami fasoli mung, ćwiartką cytryny, smażoną cebulką, szczypiorkiem i prażonymi orzeszkami arachidowymi.
 

Składniki:

Sos:

  • 33 ml ciemnego sosu sojowego     
  • 200 ml sosu sojowego Kikkoman
  • 15 ml przyprawy Maggi
  • 33 ml sosu ostrygowego
  • 0,5 l wody                                     
  • 55 ml sosu tamaryndowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 70 g marchwi
  • 50 g ananasa  

Baza do patelni:

  • 500 g płaskiego makaronu ryżowego
  • 1 jajko
  • 400 g kapusty pekińskiej
  • 150 g marchwi
  • 150 g pora

Przed podaniem:

  • prażone orzeski arachidowe
  • smażona cebulka
  • kiełki fasoli mung
  • cytryna
Najpierw przygotuj makaron, pozostaw go w garnku do namoczenia na 30-40 minut. Następnie przygotuj bazę na sos. Ananas i marchew gotuj w wodzie, aż zmiękną, odlej większość wody, całość drobno zmiksuj, odstaw gotową mieszankę. W innym garnku wymieszaj wszystkie płynne składniki z cukrem i wodą, doprowadź je do wrzenia i króko gotuj. Dodaj zmiksowany ananas z marchewką i sos jest gotowy. Następnie rozgrzej patelnię wok, wbij do niej jedno jajko, dodaj makaron, kapustę pekińską, marchewkę i por. Po krótkim podsmażaniu wlej gotowy sos, dobrze wymieszaj. Podawaj w większych głębokich miskach, makaron udekoruj prażonymi orzeszkami arachidowymi, smażoną cebulką, kiełkami fasoli mung oraz cytryną. Podana ilość odpowiada 4 porcjom.
 

Co Ci się przyda: