Tort kawowy
Składniki na biszkopt
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 g drobnego cukru
- 100 g tartej czekolady
- ½ opakowania proszku do pieczenia
- ½ opakowania cukru waniliowego
- 6 jajek
Składniki na krem
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 50 g czekolady do gotowania
- 1 jajko
- 3 żółtka
- ½ opakowania cukru waniliowego
- 2 dl mleka
Przygotowanie
- Żółtka, cukier i cukier waniliowy ubij na gęstą, puszystą masę, następnie dodawaj do niej kolejno tartą czekoladę, zmielone ziarna kawy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na samym końcu pianę z białek.
- Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy DELÍCIA i upiecz w piekarniku w średniej temperaturze (około 170˚C).
- W czasie kiedy biszkopt się piecze przygotuj krem: cukier puder, cukier waniliowy, mleko, jajko, żółtka wymieszaj i gotuj aż masa zgęstnieje, stopniowo dodawaj silną czarną kawę. Po zdjęciu z palnika, kiedy krem jest jeszcze ciepły, wmieszaj połamaną czekoladę.
- Kiedy krem ochłodnie dodaj do niego masło i dobrze wymieszaj.
- Ostudzony biszkopt przekrój i posmaruj kremem za pomocą szpatułki DELÍCIA. Całą powierzchnię tortu ozdób także kremem. Tort możesz udekorować dodatkowo orzechami włoskimi, ziarnami kawy lub tartą czekoladą.
- Łopatka do przenoszenia tortów DELÍCIA łatwo podważysz tort i umieścisz w lodówce, aby go schłodzić przed podaniem.
WSKAZÓWKA: Dekorowanie tortu będzie łatwiejsze na Stojaku do dekorowania DELÍCIA.