info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyNiech zapach kawy wypełni Twój dom

Niech zapach kawy wypełni Twój dom

Przepisy
9.10.2016
FIT coffee cookies

FIT coffee cookies
lub inaczej niepieczone ciasteczka kawowe

 
Składniki
  • 1 kubek płatków owsianych
  • 1 łyżka mielonej kawy
  • 1 łyżka kakao/mączki z chleba świętojańskiego
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu (lub 1 miarkę białka w proszku)
  • 4 – 6 łyżek mleka
 
Przygotowanie
  1. Płatki owsiane zblenduj na drobny proszek.
  2. Zblendowane płatki, kawę, kakao i masło wymieszaj.
  3. Miód (lub białko w proszku) dodaj do sypkiej mieszanki i zagnieć.
  4. Następnie do masy dodawaj mleko do momentu, aż zrobi się elastyczna ale nie klejąca.
  5. Dodaj posiekane kostki gorzkiej czekolady.
  6. Podziel masę na drobne kulki i za pomocą łyżeczki lub wałeczka uformuj z nich placuszki.
 
WSKAZÓWKA:
Ciasteczka włóż do Papilotek na ciastka DELÍCIA i przechowuj w luksusowym Pojemniku na ciastka DELÍCIA. W takiej formie sprawdzą się także jako idealny własnoręcznie wykonany prezent.
Tort kawowy

Tort kawowy

Składniki na biszkopt

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 g drobnego cukru
  • 100 g tartej czekolady
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 6 jajek

Składniki na krem

  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g czekolady do gotowania
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 2 dl mleka

 
Przygotowanie

  1. Żółtka, cukier i cukier waniliowy ubij na gęstą, puszystą masę, następnie dodawaj do niej kolejno tartą czekoladę, zmielone ziarna kawy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na samym końcu pianę z białek.
  2.  Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy DELÍCIA i upiecz w piekarniku w średniej temperaturze (około 170˚C).
  3.  W czasie kiedy biszkopt się piecze przygotuj krem: cukier puder, cukier waniliowy, mleko, jajko, żółtka wymieszaj i gotuj aż masa zgęstnieje, stopniowo dodawaj silną czarną kawę. Po zdjęciu z palnika, kiedy krem jest jeszcze ciepły, wmieszaj połamaną czekoladę.
  4.  Kiedy krem ochłodnie dodaj do niego masło i dobrze wymieszaj.
  5.  Ostudzony biszkopt przekrój i posmaruj kremem za pomocą szpatułki DELÍCIA. Całą powierzchnię tortu ozdób także kremem. Tort możesz udekorować dodatkowo orzechami włoskimi, ziarnami kawy lub tartą czekoladą.
  6.  Łopatka do przenoszenia tortów DELÍCIA łatwo podważysz tort i umieścisz w lodówce, aby go schłodzić przed podaniem.

 
WSKAZÓWKA: Dekorowanie tortu będzie łatwiejsze na Stojaku do dekorowania DELÍCIA.