info text
Strona głównaTESCOMA blogNajlepsza wielkanocna uczta na słono

Najlepsza wielkanocna uczta na słono

20.03.2025
Wielkanoc wisi w powietrzu wraz ze wszystkim, co się z nią wiąże. A to oznacza mnóstwo słodyczy i innych domowych smakołyków. Jeśli przesadziłeś ze słodkościami lub wolisz sięgnąć po potrawy na słono, zainspiruj się naszymi przepisami.
opis: Forma ceramiczna baranek DELÍCIA

Baranek, który nie pachnie wanilią, ale wędzonką

W tym roku możesz być gwiazdą. Ponieważ nikt nie piecze baranka na słono. Poznaj naszą idealną formę na baranka. Ma dopracowane detale i zawsze wychodzi z niej pięknie uformowany baranek. Ale czy kiedykolwiek pomyślałeś o tym, żeby poeksperymentować? Użyć boczku zamiast cukru i zastąpić skórkę z cytryny wiosennymi ziołami? Wyciągnij po roku ceramiczną formę i wypróbuj nasz pyszny przepis pełen smaków.
opis: Ceramiczna forma na chleb, okrągła DELÍCIA
Co tak pięknie pachnie? Świeży chlebek czosnkowy posypany nasionami będzie pachnieć w Twoim domu. Gdy upieczesz je w naszej dwuczęściowej ceramicznej formie z dwukolorową glazurą, która służy jako forma z wysoką pokrywą nie tylko do domowego chleba, ale także do okrągłych deserów i podasz je jeszcze ciepłe, spodziewaj się natychmiastowych próśb o przepis.
opis: Talerze SIENA
Wielkanoc to same jajka i brak mięsa? Zmieńmy to! Co powiesz na lekką wiosenną przekąskę w postaci lekkostrawnego mięsa z królika? Skorzystaj z naszego przepisu, aby ugotować zielone kluseczki, a jako dodatek podać pokrzywę ze szpinakiem. Podawaj w eleganckim stylu na talerzach SIENA.

Wiosenne akcesoria, które nie zawiodą:

Forma na 9 mini babeczek DELÍCIA

Babeczki, które nigdy się nie przypalają

Te babeczkowe tymbaliki są wyjątkowo oryginalne! Jednak nie przygotujesz ich w piekarniku, tylko w lodówce. I można wykorzystać cztery jajka na twardo z wielkanocnego koszyczka. Odkryj sprawdzony przepis i zaskocz tych, którzy nie przepadają za słodyczami. Oczywiście nieprzywierającej formy do łatwego wyjmowania babeczek możesz użyć również w piekarniku. Dzięki solidnemu korpusowi ze stopu metali szlachetnych piecze się w niej równomiernie i bez przypalania.
Elektryczny jajowar PRESIDENT
Jak ugotować jajka dokładnie według własnych upodobań? Z pomocą przyjdzie elektryczny jajowar. Ma odpowiedni program dla wszystkich ulubionych jajek – na twardo, na miękko i na półtwardo. Funkcja automatycznego wyłączania i znaczna oszczędność energii to miłe bonusy.
Szklana pokrywa / misa z wieczkiem DELÍCIA ø 28 cm
Apetycznie rumiany, chrupiący i na pewno nie słodki. Oto quiche ze szpinakiem i serem, upieczony według naszego przepisu. Zanim zabierzesz się do jedzenia, schowaj go pod szklaną pokrywą. Gdy zajdzie potrzeba, wystarczy przekręcić uchwyt, by zamieniła się w poręczną miskę kuchenną z wieczkiem.

Inne niezbędne (wielkanocne) akcesoria:

Brytfanna głęboka COMPACT 42 x 36 cm

Wiosenna pieczeń na blasze do pieczenia

Nie tylko na Wielkanoc przyda się odpowiednia blacha do pieczenia, z szerokim brzegiem i dzióbkiem do wylewania tłuszczuf, która poradzi sobie z wiosennym kurczakiem z farszem lub podudziami jagnięcymi na warzywach. Jeśli szukasz łatwych w przechowywaniu blach, zwróć uwagę na zestaw COMPACT. Obejmuje on cztery najczęściej używane blachy do pieczenia i ruszt. Zostały wykonane z wysokiej jakości stali. Ich specjalnie ukształtowane dna z drobno wyprofilowanym rastrem pomagają w równomiernym pieczeniu.
Patelnia do grillowania głęboka MASSIVE ø 28 cm
Im starsze, tym lepsze. O czym mówimy? Oczywiście o naczyniach żeliwnych! Nasze żeliwne patelnie MASSIVE mogą być używane zarówno na kuchence gazowej i grillu, jak i w piekarniku. Wiosną można je wykorzystać do przygotowania kotletów jagnięcych. Wystarczy oprószyć je świeżym rozmarynem z obu stron i pozostawić do pieczenia w piekarniku.
Patelnia PRESIDENT ø 24 cm
Puszysta i wypełniona tym, co lubisz. To frittata, włoska specjalność przygotowywana na patelni, której można używać także w piekarniku. Przypomina omlet jajeczny, ale jest bardziej puszysta i upieczona ze wszystkich stron. Jest doskonała na ciepło lub na zimno i, podobnie jak quiche, frittata pomaga w pełni wykorzystać resztki składników z lodówki. Czy próbowałeś już takiej z kalafiorem?


To, co zawsze się przydaje: