Mięsne roladki
około 20 sztuk
Składniki: - 300 g mielonego mięsa z kurczaka
- 200 g kaszy bulgur
- 80 g cebuli
- 4 łyżeczki mielonego curry
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania: - Opłukaj bulgur wodą i ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta. Uwaga, nie rozgotuj kaszy!
- Ugotowany bulgur pozostaw do wystygnięcia, dodaj rozkrojoną cebulę i zmikuj w mikserze na konsystencję pasty. Wymieszaj ze schłodzonym mięsem, dodaj przyprawy i schładzaj przez około 1 godzinę.
- Ze schłodzonej mieszanki za pomocą nakładki w robocie przygotuj roladki, napełnij je przygotowaną mieszanką i smaż w oleju do momentu osiągnięcia złotej barwy. Podawaj na ciepło.
Nadzienie na około 20 szt. roladek: - Ziemniaczne: 200 g ziemniaków, 1 cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, chili.
Sposób przygotowania: Pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na oleju na złoto, następnie odcedź z niej olej za pomocą sitka. Zimniaki w skórce ugotuj na miękko w osolonej wodzie, odcedź i wciąż ciepłe rozgnieć je na puree, wymieszaj z podsmażoną cebulką, dopraw solą, pieprzem i przyprawą chili. Pozostaw do schłodzenia w lodówce. Włóż do woreczka z szerokim czubkiem, napełnij roladki i zamknij je na obu końcach naciskając.
- Szynkowe: 60 g mąki tortowej, 260 ml mleka, 50 g szynki, 20 g parmezanu, 30 g masła, 20 g cebuli, 15 ml oleju, gałka muszkatołowa, sól, biały pieprz
Sposób przygotowania: W patelni podgrzej oliwę i rozpuść masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i krótko ją podsmaż, dodaj szynkę pokrojoną na małe kosteczki. Ciągle mieszając dodawaj mąkę, krótko ją podsmaż i wlej ciepłe mleko. Doprowadź mieszankę do wrzenia i ciągle mieszaj przez około 15 minut. Na koniec dodaj parmezan, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Pozostaw do schłodzenia w lodówce. Włóż do woreczka z szerokim czubkiem, napełnij roladki i zamknij je na obu końcach naciskając.
Wskazówka: podawaj z dipem jogurtowo-pomidorowym i warzywnym crudités.