Przygotuj:
• 600 g mąki pszennej
• 150 g cukru pudru
• 200 g ciepłego miodu
• 1 saszetka cukru waniliowego
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 1/2 torebki proszku do pieczenia
• 120 g miękkiego masła
• 2 jajka
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, a następnie zawiń je w
folię spożywczą i odłóż do lodówki na 24 godziny. Rozgrzej piekarnik do 160°. Rozwałkuj przygotowane ciasto i
wytnij swoje ulubione kształty. Posmaruj pierniczki roztrzepanym jajkiem. Piecz na
papierze do pieczenia do momentu nabrania przez pierniczki złotej barwy, około 12 minut.
Jeszcze ciepłe pierniczki
posmaruj roztrzepanym jajkiem.