Miękka babka pomarańczowa
Będziesz potrzebować:
- 750 g mąki krupczatki
- 360 g cukru pudru
- 300 g kwaśnej śmietany
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 proszek do pieczenia
- sok z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Masło i połowę cukru utrzyj na pianę. Stopniowo, ciągle mieszając dodaj jajka, kwaśną śmietanę, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie martw się, ciasto wychodzi bardzo gęste.
- Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia przygotuj sos pomarańczowy mieszając sok z pomarańczy i resztę cukru. Nie wyjmuj z formy upieczonej babki. Najpierw nakłuj ją wykałaczką, a następnie polej sosem. W ten sposób lepiej dostanie się do środka babki i przyjemnie ją zwilży. Pozostaw do wystygnięcia.
- NASZA WSKAZÓWKA: Na koniec udekoruj babkę rozpuszczoną białą czekoladą i posyp ziarenkami granatu.
Co ułatwi Ci pracę: