info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyMazanec - tradycyjny czeski chlebek wielkanocny

Mazanec - tradycyjny czeski chlebek wielkanocny

Przepisy
13.03.2024

Składniki:

  • 300 mąki
  • 150 ml mleka
  • 60 g cukru kryształ
  • 50 g miękkiego letniego masła
  • 40 g rodzynek namoczonych w rumie
  • 40 g kandyzowanej skórki cytronu
  • 20 g kruszonych migdałów
  • 20 g kruszonych pistacji
  • 10 g miodu
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 g soli
  • 1 średnie jajko
  • drobno starta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 jajko do posmarowania
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • migdały w płatkach do posypania

Sposób przygotowania:

Do misy wsyp mąkę, rozdrobnione drożdże, zalej ciepłym mlekiem, dodaj miód, cukier, skórkę z pomarańczy, sól, kardamon, jajko i wymieszaj wszystko w robocie kuchennym. Na koniec dodaj miękkie masło i wyrób gładkie, nielepiące się ciasto.

Do gotowego ciasto wmieszaj pistacje, migdały, kandyzowaną skórkę i rodzynki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Uformuj ciasto w bochenek, połóż na blasze i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Posmaruj mazanec roztrzepanym jajkiem, posyp migdałami, uformuj na środku mały krzyżyk i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 160°C i piecz na złoty kolor przez około 30 minut.

Przydadzą się: