Połam czekoladę na małe kawałki i rozpuść w
misce w kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek i odstaw na bok. W misce ubij masło z cukrem pudrem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, dodawaj po trochu lekko ubite żółtka, wymieszaj i dodaj roztopioną czekoladę. Białka
ubij z cukrem na sztywną pianę, a następnie delikatnie dodawaj do masy, na koniec dodaj mąkę i ostrożnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Wlej do natłuszczonej i posypanej mąką
formy i
piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 35-40 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy. Przetnij ciasto wzdłuż, aby uzyskać 3 krążki. Posmaruj je warstwą dżemu i ułóż jeden na drugim. Posmaruj dżemem brzegi oraz całą powierzchnię ciasta.
Przygotowanie ganache: zagotuj śmietankę w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Następnie rozprowadź ganache na całej powierzchni ciasta.
Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 20 minut. Pokrojone ciasto podawaj z bitą śmietaną.