info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyMajowe łasowanie. Osłódź sobie najpiękniejszy miesiąc wiosny

Majowe łasowanie. Osłódź sobie najpiękniejszy miesiąc wiosny

Przepisy
9.04.2025
Forma na makaroniki DELÍCIA SiliconPRIME

Makaroniki

Do przygotowania 21 makaroników potrzebne będą:
  • piana z 1 dużego białka jajka
  • roztwór cukru (55 g cukru i 15 ml wody)
  • 55 g cukru pudru
  • 55 g mąki migdałowej
  • barwnik spożywczy
Nadzienie:
(ilość jednego nadzienia odpowiada 21 makaronikom)

Owocowe
  • 80 g mascarpone,
  • 10 g miękkiego masła,
  • 80 g dżemu owocowego (np. malinowego),
  • 1 łyżka cukru pudru
Waniliowe
  • 50 g masła,
  • 60 g cukru pudru,
  • 3 łyżki bitej śmietany,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Czekoladowe
  • 50 ml bitej śmietany,
  • 65 g gorzkiej czekolady,
  • 10 g masła,
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

Delikatnie wymieszaj gorący roztwór cukru do piany z białek i dokładnie ubij. Partiami wmieszaj przesiany cukier puder zmieszany z mąką migdałową do masy z białek. Podziel masę na tyle części, ile kolorów makaroników chcesz przygotować i dodaj barwnik spożywczy. Rozprowadź ciasto za pomocą woreczka do zdobienia do silikonowej formy umieszczonej na blasze do pieczenia, delikatnie stukając nią o blat kilka razy, aby usunąć pęcherzyki powietrza z makaroników. Pozostaw makaroniki do wyschnięcia w temperaturze pokojowej na 45 minut, aby nie przywarły do powierzchni, a następnie piecz w temperaturze 150°C przez 15-17 minut. Po ostygnięciu napełnij makaroniki wybranym nadzieniem (w przypadku nadzienia czekoladowego musisz podgrzać śmietanę i pozwolić, aby czekolada się w niej rozpuściła, w przypadku innych nadzień po prostu wymieszaj składniki) za pomocą woreczka do zdobienia.

Czy wiesz, że...
Makaroniki pochodzą z Włoch? Zostały przywiezione do Francji przez włoskich cukierników z dworu Katarzyny Medycejskiej, kiedy poślubiła francuskiego króla Henryka II w 1533 roku.
Karafka UNO VINO 1,0 l

Lemoniada wiśniowa

Potrzebne będą:
  • 3 filiżanki wiśni bez pestek
  • 2 limonki
  • 6 szklanek wody
  • 1/2 szklanki cukru granulowanego lub miodu
  • lód, plasterki limonki i wiśnie do dekoracji
Limonki dokładnie umyj, pokrój w ćwiartki i umieść w blenderze razem z wiśniami i cukrem. Zmiksuj na miazgę, dodaj 2 szklanki wody i jeszcze raz krótko zmiksuj. Przecedź miąższ przez drobne sitko do wyższego dzbanka, dodaj pozostałą wodę i lód, a następnie podawaj. Na zdrowie!
Tortownica w kształcie serca rozkładana DELÍCIA, duża, 22x21 cm

Tort Sacher

„Sacher” to jeden z najbardziej znanych i nagradzanych czekoladowych deserów na świecie. Pochodzi z Austrii, a swoją nazwę zawdzięcza wiedeńskiemu cukiernikowi o tym samym nazwisku, Franzowi Sacherowi, który po raz pierwszy zaprezentował go w Wiedniu w 1832 roku.
Składniki na formę o średnicy 20 cm:
  • 75 g ciemnej czekolady 55%,
  • 3 jajka, 65 g masła,
  • 20 g cukru pudru,
  • 1 g soli,
  • 1 saszetka wanilii w proszku,
  • 90 g cukru pudru,
  • 65 g zwykłej mąki,
  • 50 g dżemu morelowego,
  • odrobina masła i mąki do natłuszczenia i oprószenia formy.
Ganache:
  • 250 ml śmietanki,
  • 375 g gorzkiej czekolady 55%
Połam czekoladę na małe kawałki i rozpuść w misce w kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek i odstaw na bok. W misce ubij masło z cukrem pudrem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, dodawaj po trochu lekko ubite żółtka, wymieszaj i dodaj roztopioną czekoladę. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, a następnie delikatnie dodawaj do masy, na koniec dodaj mąkę i ostrożnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Wlej do natłuszczonej i posypanej mąką formy i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 35-40 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy. Przetnij ciasto wzdłuż, aby uzyskać 3 krążki. Posmaruj je warstwą dżemu i ułóż jeden na drugim. Posmaruj dżemem brzegi oraz całą powierzchnię ciasta.

Przygotowanie ganache: zagotuj śmietankę w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Następnie rozprowadź ganache na całej powierzchni ciasta. Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 20 minut. Pokrojone ciasto podawaj z bitą śmietaną.

Co Ci się przyda: