Dopraw mięso solą oraz pieprzem i podsmaż na patelni z 3 łyżkami smalcu. Odstaw na bok. Kolejne 3 łyżki smalcu podgrzej w garnku i podsmaż na nich na złoty kolor drobno posiekane cebulę i warzywa. Dodaj cukier i pozwól mu się skarmelizować. Dodaj ocet i poczekaj, aż odparuje. Wmieszaj konfiturę z dzikiej róży oraz przyprawy. Następnie dodaj pieczone mięso, zalej winem i uzupełnij wodą tak, aby mięso było zanurzone.
Gotuj przez około 60 minut do miękkości, a następnie wyjmij mięso i odstaw na bok. Przygotuj zasmażkę z pozostałych 3 łyżek smalcu oraz mąki. Wymieszaj ją do przygotowanego wcześniej sosu, gotuj na wolnym ogniu przez około
15 minut i przecedź przez
drobne sito. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj mięso pokrojone w plastry z knedlikiem karlowarskim.