Wszyscy doskonale wiemy, że lody to smakołyk, który przygotowuje się z mleka lub śmietany, cukru, jajek i różnych dodatków smakowych… Zastanawiałeś się kiedyś, w ilu z dostępnych na rynku lodach znajdują się te składniki?
Będąc w sklepie spróbuj, ot tak dla zaspokojenia własnej ciekawości, sprawdzić skład tak podstawowego produktu, jakim jest lód owocowy lub lód kręcony z automatu. Uwielbiają je nie tylko dzieci ale i dorośli. Nie sposób odmówić sobie tego deseru, szczególnie podczas upalnego lata. Przerażenie sięga zenitu, kiedy przeczytasz etykietę i w składzie lodów znajdziesz: tłuszcze roślinne, aromaty, barwniki, słodziki.
Co z tym zrobić? Spróbuj zdrowych lodów
Masz dwie możliwości: możesz sprawdzić rynek i kupować lody, których skład nie będzie szkodliwy dla zdrowia Twoich dzieci (niestety nie są one tanie), możesz też
zrobić je samodzielnie z wysokiej jakości składników, świeżych owoców, wysokiej jakości śmietany czy domowego jogurtu. Nie bój się, samodzielne przygotowanie lodów nie jest wcale skomplikowane.
Maszynka do robienia lodów z ulubionej linii DELLA CASA na pewno będzie pomocna.
Jak działa maszynka do robienia lodów DELLA CASA?
Na samym początku wyjmij z
maszynki naczynie do mrożenia i włóż je na co najmniej 18 godzin do lodówki, oczywiście najlepiej na noc. Przygotuj masę o ulubionym smaku:
śmietankowym, jogurtowym, twarogowym, owocowym (świetnie sprawdzą się owoce sezonowe)… Oryginalne przepisy znajdziesz w opakowaniu, ale z pewnością do głowy przyjdzie Ci wiele autorskich pomysłów na pyszne lody. Następnie schłodź przygotowaną masę. Jak tylko naczynie do mrożenia jest wystarczająco schłodzone, należy je włożyć do naczynia zewnętrznego (żeby nie mroziło Twoich dłoni), umieścić łopatkę mieszającą, przykryć wieczkiem, a na oś łopatki nasadzić rękojeść. Przez otwór w wieczku łatwo wlejesz do naczynia
aż 600 ml przygotowanej wcześniej masy, a zaraz po jej przelaniu zacznij płynnie obracać rękojeścią. W zależności od rodzaju lodów mieszaj masę ok. 15-20 minut, po tym czasie możesz podawać deser.
Wskazówka: Do przechowywania domowych lodów doskonale nadają się
Zdrowe pojemniki do zamrażarki PURITY.
Lody jogurtowe z mango i imbirem
Czego będziesz potrzebować:
1 dojrzałe mango, 300 g jogurtu naturalnego (min. 3% tłuszczu), 10 g imbiru, połowa laski wanilii, 100 ml śmietany 36 %, 100 g cukru, 100 ml wody
Przygotowanie: - Roztwór wody z cukrem należy zagotować. Imbir drobno posiekać, mango obrać i pokroić w kostkę, dodać razem z laską wanilii do wcześniej zagotowanego roztworu. Gotować powoli ok. 15 minut, do momentu aż mango i imbir zmiękną. Po ugotowaniu należy wyjąć laskę wanilii.
- Roztwór należy odstawić do wystudzenia, następnie odcedzić syrop. Mango i imbir należy zmiksować, dodać śmietanę, jogurt i połowę (ok. 60 ml) syropu.
- Masę lodową należy schłodzić i przygotować lody w maszynce.
Najlepszy rożek? Trdelnik!
Historia trdelnika sięga XVIII wieku, ale dopiero całkiem niedawno ktoś pomysłowy wpadł na to, aby wypełniać te kruche spirale słodkiego ciasta lodami. Sami przyznacie, że jest to pomysł wprost genialny!
Lody we wszystkich smakach są doskonałym dodatkiem do delikatnego ciasta drożdżowego posypanego cynamonem czy orzeszkami. Wbrew temu, co właśnie przyszło Ci na myśl, przygotowanie tego deseru wcale nie jest skomplikowane. Dzięki
formom na tradycyjny trdelnik DELÍCIA z łatwością upieczesz aż dwa trdelniki na raz. Dzięki takiemu deserowi bez wątpliwości zostaniesz gwiazdą każdej imprezy!
Domowy Trdelnik
Czego będziesz potrzebować:
280 g mąki pszennej, 150 ml letniego mleka, 35 g masła, 35 g smalcu, 15 g cukru pudru, 13 g świeżych drożdży, 3 żółtka, szczypta soliSkładniki na posypkę:200 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 torebka cukru waniliowego
Przygotowanie ciasta:Z drożdży, mleka i łyżeczki cukru pudru (5 g) należy przygotować zaczyn. Masło i smalec należy utrzeć z 3 żółtkami na gładką masę, następnie dodać mąkę, resztę cukru (10 g) i wymieszać. Do ciasta dodać zaczyn, dokładnie zagnieść i odstawić na 30 – 45 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie: - Z ciasta należy przygotować wałeczki o długości ok. metra, nawinąć je na formę, końce założyć. Ciasto należy rozwałkować tak, aby nawinięte wałeczki połączyły się ze sobą. Posmarować ciasto masłem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 200 °C.
- Podczas pieczenia ciasto należy odwrócić 2 razy o 1/3, jeszcze raz posmarować masłem. Ponownie posmarować masłem i obtoczyć w mieszance cukru z cynamonem. Na koniec zdjąć uchwyt i ostrożnie zsunąć trdelnik.
- Trdelnik należy rozkroić na połowy i napełnić lodami, bitą śmietaną, owocami, ozdobić tartą czekoladą, kolorową posypką lub polewą.
Smakołyki na patyku
Owocowe sorbety i kremowe lody śmietankowe będą doskonale smakować również na patyku. Z
mini foremkami do lodów BAMBINI przygotujesz je łatwo nie tylko Ty, ale także Twoje pociechy.