info text

Kurczak cacciatore

Przepisy
18.02.2025
Pánev GrandCHEF+ ø 32 cm, 2 úchyty
Kurczak à la cacciatore to klasyczny włoski przepis, który jest uwielbiany przez kucharzy na całym świecie. Jego nazwę można przetłumaczyć jako „kurczak po myśliwsku”. Chociaż składniki nie są stałe i różnią się w zależności od regionu, podstawą jest zawsze soczysty kurczak w gęstym, pachnącym ziołami sosie.

Przygotuj:

  • 400 g rozdrobnionych pomidorów w puszce
  • 250 g całych pieczarek
  • 150 ml czerwonego wina
  • 70 g przecieru pomidorowego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 5 ud kurczaka bez kości
  • 2 cebule
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka zielonych oliwek
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Dopraw kawałki kurczaka solą i pieprzem, a następnie usmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor. Odstaw na bok.

Na oliwie pozostałej po smażeniu kurczaka krótko podsmaż grubo posiekaną cebulę na lekko złoty kolor. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy.

Dodaj pieczarki, pomidorki koktajlowe, posiekany tymianek, koncentrat pomidorowy i podsmaż. Dodaj kapary, oliwki i wlej wino, pozwól alkoholowi odparowywać przez około 5 minut. Dodaj rozdrobnione pomidory, dopraw solą i pieprzem.
Usmażonego kurczaka wraz z sosem, który wytworzył się podczas jego smażenia włóż do pomidorowego sosu skórką do góry i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut.

Warto mieć pod ręką: