info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Kruche orzeszki

Przepisy
15.11.2024
 

Składniki na jasne orzeszki:

(składniki na ok. 100 całych orzeszków)
  • 165 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 70 g mielonych orzechów
  • 1 małe jajko
 
Wszystkie składniki wymieszaj i przygotuj gładkie ciasto. Pozostaw na co najmniej 2 godziny do schłodzenia w lodówce. Wysmarowane masłem foremki napełnij do koło połowy ciastem i piecz przez około 8 minut w temperaturze 180˚C.

Składniki na ciemne orzeszki:

 (składniki na ok. 100 całych orzeszków)
  • 155 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 70 g mielonych orzechów
  • 10 g kakao
  • 1 małe jajko
Wszystkie składniki wymieszaj i przygotuj gładkie ciasto. Pozostaw na co najmniej 2 godziny do schłodzenia w lodówce. Wysmarowane masłem foremki napełnij do koło połowy ciastem i piecz przez około 8 minut w temperaturze 180˚C.
 

Karmelowy krem
Składniki:

  • 150 g masła
  • 120 karmelowego mleka skondensowanego
Ubijaj masło do momentu aż stanie się białe. Powoli wmieszaj do niego masę kajmakową. Przy pomocy woreczka do zdobienia napełnij orzeszki kremem i sklej ze sobą.

Jasny krem
Składniki:

  • 150 g masła
  • 120 mleka skondensowanego
Ubijaj masło do momentu aż stanie się białe. Powoli wmieszaj do niego masę kajmakową. Przy pomocy woreczka do zdobienia napełnij orzeszki kremem i sklej ze sobą.
 

Z przepisem pomogą Ci: