Miękkie masło, cukier, żółtko, skórkę z cytryny i sól ubij przy pomocy ubijaka. Stopniowo wlewaj sok z cytryn i wymieszaj wciąż ubijając. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko wyrób ciasto. Zapakuj je do folii spożywczej i włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na wielkość formy do pieczenia i wyłóż nim formę. Dopasuj krawędzie, a następnie włóż formę do lodówki. Z pozostałego ciasta wykrój za pomocą radełka lub noża paski na kratkę i również je schłodź. Oczyszczony rabarbar pokrojony na kawałki o wielkości około 3 cm
połóż na blasze i posyp cukrem. Pozostaw w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 10 minut, aż zmięknie. Pokrój truskawki na kawałki, wymieszaj z miękkim rabarbarem, skrobią i tą mieszanką wypełnij formę z ciastem. Na powierzchni ciasta ułóż kratkę przy pomocy schłodzonych pasków, natrzyj rozbełtanym jajkiem, między otwory kratki włóż podzielone masło i piecz około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i pozostaw do ostygnięcia na około 3 godziny.