Udka dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, podpiecz na oleju i odstaw na bok. W
szybkowarze podsmaż na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, pietruszkę, marchewkę, seler i boczek na złoty kolor. Wlej wino, pozwól alkoholowi odparować, dodaj wodę, przyprawy, tymianek, mięso i gotuj przez 20 minut. Wyjmij ugotowane mięso i zredukuj płyn do około połowy. Wyjmij przyprawy i zmiksuj warzywa i boczek do konsystencji sosu. Podsmaż udka królika na
patelni na oleju na złoty kolor z ząbkiem czosnku i gałązką tymianku dla smaku.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe obierz, przetrzyj, dodaj gorące mleko, roztopione masło i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą. Gotuj selerowy makaron w mleku przez około 4-5 minut, następnie odcedź.