info text

Klopsy jaglane

Przepisy
24.04.2025
opis: jasne ceramiczne naczynie wypełnione dużymi klopsami z kaszy jaglanej. Obok biały płytki talerz oraz sztućce, na talerzu przekrojony klops na pieczarce portobello oraz liściach roszponki.

Składniki:

  • 250 g kaszy jaglanej
  • 70 g podprażonych na sucho nasion (mieszanka nasion konopi, dyni, słonecznika i sezamu)
  • 30 g liści pietruszki
  • 4 jajka na twardo
  • 1 jajko
  • pieczarki portobello
  • 2 jajka do panierowania
  • bułka tarta + mąka do panierowania
  • olej + masło do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją producenta i pozostaw do ostygnięcia. Ugotowane na twardo jajka posiekaj na małe kawałki.

W misce wymieszaj ugotowane jajka, masło, kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, nasiona, surowe jajka, dopraw solą i pieprzem. Z masy przygotuj klopsy, opanieruj je w komplecie do panierowania i smaż na patelni na rozgrzanym oleju i maśle na złoty kolor z obu stron. Dopraw solą i pieprzem pieczarki i podpiecz je na patelni w piekarniku lub na grillu. Podawaj z liśćmi roszponki doprawionymi dowolnym dressingiem.
 

Pomogą w przygotowaniu: