Będziesz potrzebować:
- 300 g mąki krupczatki
- 150 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- 500 g obranych pokrojonych jabłek
- 20 g cukru waniliowego
- 3 łyżki dżemu, najlepiej figowego
- 2 łyżki wina jabłkowego (brandy, calvados)
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 świeże figi
- 3 łyżki orzechów włoskich lub migdałów prażonych na sucho
- 1 łyżka liofilizowanych fig
Na kruszonkę:
- 80 g mąki krupczatki
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i masło na konsystencję kruszonki, następnie wyrób ciasto ręcznie na stolnicy, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, pokrój na cienkie plasterki lub małe kawałki, skrop winem jabłkowym, dopraw cukrem waniliowym i cynamonem. Do mieszanki dodaj orzechy i wymieszaj. Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na wielkość formy i przenieś do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Przyciśnij do dna i boków formy, oderwij nadmiar ciasta. Dno ciasta posmaruj dżemem, wyłóż nadzienie jabłkowe, posyp kruszonką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut. Potargaj suszone figi i posyp nimi upieczone ciasto. Świeże figi pokrój w plasterki i połóż na gotowej szarlotce.
NASZA WSKAZÓWKA: Świeże figi możesz zapiec również położone na cieście 5 minut przed końcem pieczenia.