Zioła uprawiane
w domu, w ogrodzie lub zbierane na łące są przetwarzane na różne sposoby. Do leków ziołowych należą różne syropy, maści, nalewki, wina ziołowe, octy i oleje. Znajdują zastosowanie głównie w kuchni, gdzie mogą być dodawane do sałatek warzywnych.
Jak przygotować olej ziołowy? Przygotowanie oleju ziołowego
Olej ziołowy może być przygotowany na dwa sposoby -
poprzez podgrzewanie lub marynowanie. Pierwszy z nich jest bardziej skomplikowany, ale ma tym większą moc leczniczą. Jako bazę zaleca się stosowanie klasycznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju słonecznikowego, ale na rynku dostępne są również inne opcje - olej z pestek dyni, który ma orzechowy posmak i jasnozielony kolor, lub olej lniany.
Niezależnie od wybranego oleju, dodaj posiekane świeże zioła,
podgrzej i pozostaw do zaparzenia na 24 godziny do tygodnia. Następnie odcedź olej i przelej go do słoików. Na koniec zanurz
gałązkę głównego zioła w oleju. Uważaj, roślina musi być zawsze w całości zanurzona, w przeciwnym razie zepsuje się.
Sitka są bardzo pomocne w utrzymywaniu roślin pod wodą.