info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogWskazówki i trendyJak przygotować domowe masło i jak je prawidłowo przechowywać

Jak przygotować domowe masło i jak je prawidłowo przechowywać

Jak przygotować domowe masło i jak je prawidłowo przechowywać - obrazek
Kruche ciasto, doskonałe maślane ciasteczka, delikatny sos pomidorowy lub pieczony kurczak- nie przygotujesz tych potraw bez kostki dobrego masła. Co zrobić kiedy jego cena jest tak wysoka? Kupować to najtańsze i oczekiwać wyraźnego maślanego smaku wysokiej jakości masła? Nigdy! Zacznij przygotowywać masło w domu. Nie jest to nic trudnego, oczywiście możesz także eksperymentować dodając do masła gruboziarnistą sól lub zioła.
 

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania domowego masła potrzebujesz 30% śmietany. Z kubeczka (250 ml) kupionej w sklepie śmietany przygotujesz 100 g masła. Jeśli masz możliwość użycia domowej śmietany, możesz przygotować jeszcze większą porcję masła. Tak czy inaczej ostatecznie domowe masło zawsze smakuje świetnie!
 

Z TESCOMĄ przygotowanie masła to czysta przyjemność

Oczywiście istnieją sposoby przygotowania domowego masła za pomocą blendera lub ręcznego miksera, lecz oprócz nich ubrudzisz także inne akcesoria jak sitko, płótno czasem także blat kuchenny a głównie swoje ręce (którymi zazwyczaj ugniata się masło w zimnej wodzie). Elegancko i szybko przygotujesz masło za pomocą Naczynia do przygotowania masła DELLA CASA. Wystarczy nalać 250 ml 30% śmietany w temperaturze pokojowej, dodać łyżkę kwaśnej śmietany i ucierać przez 2 minuty! Otworem cedzącym odlej maślankę, która jest doskonała jako zdrowy napój, dodatek do innych dań lub baza do chleba. Następnie nadaj masłu kształt w Maselniczce DELLA CASA.
 
Jak przygotować domowe masło i jak je prawidłowo przechowywać - obrazek

Już nie musisz przechowywać masła w lodówce

Czy wiesz, że masła nie trzeba koniecznie przechowywać w lodówce? specjalnej maselniczce utrzyma w temperaturze pokojowej swoją delikatność i świeżość co najmniej 14 dni! Projekt powstał bezpośrednio w TESCOMIE, we współpracy z Instytutem Mikrobiologii Żywności w Brnie. A jaka jest największa zaleta? Masło jest zawsze gotowe do smarowania. Już nie musisz czekać aż zmięknie.
Jak przygotować domowe masło i jak je prawidłowo przechowywać - obrazek
Jak przygotować domowe masło i jak je prawidłowo przechowywać - obrazek
Jak przygotować domowe masło i jak je prawidłowo przechowywać - obrazek

Co do masła?

Jeśli nie chcesz użyć masła jako bazy do słodkich bułeczek, ciast lub ciasteczek, dodaj gruboziarnistą sól. Teraz wystarczy posmarować kromkę świeżego chleba i zachwycić się smakiem! Oczywiście możesz dodać także świeże zioła! Wyśmienite będą szczypiorek, tymianek, koper, rozmaryn, pietruszka, czosnek niedźwiedzi lub bazylia. Idealnie będą smakować z pajdą pełnoziarnistego chleba i pieczonymi ziemniakami. A co gdy skończy się sezon na świeże zioła? Przygotuj zapasy na zimę i zrób ziołową sól. Jest to niezwykle proste. Gruboziarnistą sól zmiksuj ze świeżymi ziołami. Tak przygotowaną mieszankę schowaj do zamrażarki, wystarczy aż do kolejnego sezonu.
Jak przygotować domowe masło i jak je prawidłowo przechowywać - obrazek