info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogTygodnie tematyczneJak przygotować domowe jadalne prezenty

Jak przygotować domowe jadalne prezenty

Wśród sposobów na sprawienie gwarantowanej radości są własnoręcznie wykonane prezenty. Niezależnie od tego, czy szukasz inspiracji na podarki dla swoich bliskich, czy też chcesz przekazać prezenty na cele charytatywne lub szkolny kiermasz, spróbuj wykonać je zgodnie z naszymi instrukcjami.
 
opis: osoba w ciepłym ciemnozielonym swetrze trzyma w dłoniach kruche ciasteczka z odbitymi motywami. Wśród motywów jest dzwonej, piernikowy ludzik, śnieżynka. Na stole przed osobą stoi szklany pojemnik z ciasteczkami oraz pieczątka do ciastek w kolorze biało-czerwonym.
  

Nie tylko dla dzieci - maślane ciasteczka ze świątecznymi motywami

Zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych i są idealne jako dodatek do gorącej herbaty, ciepłego kakao oraz filiżanki kawy. Te rozpływające się w ustach maślane ciasteczka z pewnością zrobią wrażenie. Co więcej, można je przygotować ze zwykłych, popularnych składników.
 
opis: kobieta wykrawa z ciasta ciasteczka ze świątecznym motywem przy pomocy wykrawacza z pieczątkami. Na stole pod ciastem leży silikonowa stolnica z miarką w kolorze pomarańczowym.
 

Jak upiec maślane ciasteczka?

Na 40 ciasteczek przygotuj:
  • 350 g mąki krupczatki
  • 150 g mielonego cukru
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • skórkę z cytryny
Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki, przygotuj gładkie ciasto i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Uformuj ciasteczka i piecz w piekarniku w temperaturze 160°C przez około 10-12 minut.

Wypróbuj nasze silikonowe stolnice, a prawdopodobnie nie będziesz już chcieć żadnej innej. Pozostają na miejscu, ciasto nie przykleja się do nich, a po użyciu oszczędzasz dużo miejsca. Można je przechowywać zwinięte i zabezpieczone klipsem. Ciastka są łatwe do wycięcia dzięki pieczątce, w której ukrytych jest 6 wzorów z typowo świątecznymi motywami.
 
W co je zapakować?
Gotowe ciasteczka można po prostu przewiązać wstążką lub włożyć do celofanowej torebki. Jeśli jednak zapakujesz je do pięknego pojemnika, wartość Twojego prezentu wzrośnie. Obdarowana osoba otrzyma praktyczny szklany pojemnik ze szczelnym wieczkiem, który jest doskonały nie tylko do przechowywania żywności, ale i zapiekania potraw w piekarniku.
 

Bez tego się nie obejdziesz:

 
 

Domowy makaron - prezent z nutką nostalgii

Oryginalnym prezentem świątecznym, który zachwyci swoją praktycznością, jest domowy makaron. Ponadto, starannie przygotowany makaron do zupy doda świątecznej potrawie szczyptę nostalgii.
 
 

Jak przygotować domowe nitki do zupy i inne rodzaje makaronu?

Připravte si:
  • 250 g gładkiej mąki „semolina“
  • 250 g gładkiej mąki „00“
  • 5 jajek
  • odrobina letniej wody
  • 100 g gładkiej mąki do posypania ciasta
Sposób przygotowania:

Wymieszaj semolinę i mąkę „00”, dodaj 5 jajek i odrobinę letniej wody, a następnie dokładnie wyrób ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i zwarte. Podczas przygotowywania ciasta używaj tylko takiej ilości wody, aby ciasto nie kleiło się do palców po zagnieceniu; nie używaj schłodzonych jajek wyjętych prosto z lodówki, ale jajek o temperaturze pokojowej. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut, a następnie pokrój na 6 części. Rozciągnij każdy kawałek między wałkami maszynki, aby uzyskać arkusz ciasta o pożądanej grubości. Potnij makaron, rozciągając gą między nakładkami krojącymi.

Nasza wskazówka: Aby przygotować niskokaloryczną wersję ciasta bazowego, zastąp 5 jajek 250 ml letniej wody.
 
Do czego zapakować makaron?

Wybierz odpowiedni pojemnik w zależności od rodzaju makaronu. Do makaronu do zupy wystarczy mniejszy, na przykład o pojemności 0,5 litra. Szklane pojemniki FIESTA zachwycą Cię swoją trwałością. Zaletą jest również szczelna bambusowa pokrywka z silikonową uszczelką. Zawiąż świąteczne kokardki, udekoruj gałązką i prezent gotowy.
 

Przydadzą Ci się:

 
 

Świeżo upieczony chleb - podaruj zapach i ciepło domu

Świąteczny prezent może być nie tylko pachnący, ale i świeżo upieczony. Domowy chleb to idealny jadalny prezent na kiermasz charytatywny lub szkolny.
 
 

Jak upiec chrupiący domowy chleb?

Przygotuj:
  • 340 ml wody
  • 250 g gładkiej mąki i trochę do wałkowania
  • 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 100 g pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 13 g soli
  • 7 g suszonych drożdży
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj, przygotuj ciasto na chleb i pozostaw je na 60 minut do wyrośnięcia. Na posypanej mąką powierzchni utwórz bochenek z wyrośniętego ciasta. Bochenek umieść w misce, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Pustą formę z nałożoną pokrywą umieść w piekarniku, temperaturę ustaw na 250 °C, włącz piekarnik i nagrzej formę z pokrywą w czasie wyrastania ciasta (30 minut). Na rozgrzanej dolnej części formy umieść wyrośnięty bochenek, nałóż pokrywę i piecz chleb w piekarniku w 250 °C przez ok. 30 minut.

Przygotuj odpowiednie akcesoria, a nic Cię nie zaskoczy. Robot kuchenny PRESIDENT niezawodnie zagniecie ciasto chlebowe, które w koszyku wyrośnie i nabierze idealnego kształtu. W ceramicznej formie jest następnie pieczone do uzyskania chrupkości. Zaletą jest to, że forma służy nie tylko do pieczenia chleba, ale także mięsa i deserów.

Jak zapakować chleb, aby wyglądał jak prezent?

Możesz po prostu udekorować chleb kokardą i świeżo ściętymi gałązkami. Jeśli chcesz dodać mu dodatkowej wartości, owiń go w worek na pieczywo z tkaniny. Jeśli ma to być większy prezent, podaruj go z ceramiczną formą.
 

Bez czego się nie obejdziesz:

 
 

Pistacjowe pesto - atrakcyjny prezent, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem

Jeśli szukasz mniej konwencjonalnego, ale szybkiego w przygotowaniu prezentu, wypróbuj pesto. Jest ono niezwykle uniwersalne: raz można użyć pistacji, innym razem orzechów włoskich, nerkowców lub migdałów.
 
 

Jak przygotować pistacjowe pesto?

Przygotuj:
  • 100 g łuskanych pistacji (możesz użyć również solonych)
  • 20 g parmezanu lub pecorino
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • garść liści bazylii
  • garść listków świeżej mięty
Do przyprawienia:
  • sok z połowy cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:

Umieść wszystkie składniki na pesto w pojemniku blendera i krótko posiekaj. Dodaj sok z cytryny i pieprz, ponownie krótko zblenduj. Na koniec przypraw solą do smaku (w przypadku użycia solonych pistacji nie będzie to konieczne). Do przygotowania pistacjowego pesto idealny będzie blender blender akumulatorowy z wyposażeniem, który wykona całą pracę za Ciebie.

Jak zapakować pesto na prezent?

Różnej wielkości słoiki z klipsem ozdobione kokardką to idealne opakowanie na pesto. Nasze słoiki z klipsem odpowiednie do pasteryzacji i mogą być ponownie użyte.
 

Na pewno Ci się przydadzą: