Oryginalnym prezentem świątecznym, który zachwyci swoją praktycznością, jest domowy makaron. Ponadto, starannie przygotowany makaron do zupy doda świątecznej potrawie szczyptę nostalgii.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj semolinę i mąkę „00”, dodaj 5 jajek i odrobinę letniej wody, a następnie dokładnie wyrób ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i zwarte. Podczas przygotowywania ciasta używaj tylko takiej ilości wody, aby ciasto nie kleiło się do palców po zagnieceniu; nie używaj schłodzonych jajek wyjętych prosto z lodówki, ale jajek o temperaturze pokojowej. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut, a następnie pokrój na 6 części. Rozciągnij każdy kawałek między wałkami maszynki, aby uzyskać arkusz ciasta o pożądanej grubości. Potnij makaron, rozciągając gą między nakładkami krojącymi.
Nasza wskazówka: Aby przygotować niskokaloryczną wersję ciasta bazowego, zastąp 5 jajek 250 ml letniej wody.
Do czego zapakować makaron?Wybierz odpowiedni pojemnik w zależności od rodzaju makaronu. Do makaronu do zupy wystarczy mniejszy, na przykład
o pojemności 0,5 litra.
Szklane pojemniki FIESTA zachwycą Cię swoją trwałością. Zaletą jest również szczelna bambusowa pokrywka z silikonową uszczelką. Zawiąż świąteczne kokardki, udekoruj gałązką i prezent gotowy.