info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Jagodowa panna cotta

Przepisy
21.06.2024
 

Składniki:

  • 160 ml śmietany
  • 160 g jagód
  • 160 ml mleka
  • 40 g cukru kryształ
  • 4 g żelatyny – około 2 ½ listka
  • wanilia do smaku
Pozostaw żelatynę do napęcznienia w zimnej wodzie. Podgrzewaj śmietanę, mleko, wanilię i cukier, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Dodaj pozbawioną wody żelatynę i podgrzewaj (nie gotuj), aż się rozpuści.
Wlej waniliową panna cottę do misek i odstaw do lodówki, aby stężała.

Wskazówka: podawaj z sosem jagodowym.
 

Na sos:

  • 200 g jagód
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 ml wody
  • sok z 1 cytryny
 Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia. Następnie obniż temperaturę i pozostaw na 10 minut, aby delikatnie się gotowały.
 

Przydadzą się: