Składniki:
- 160 ml śmietany
- 160 g jagód
- 160 ml mleka
- 40 g cukru kryształ
- 4 g żelatyny – około 2 ½ listka
- wanilia do smaku
Pozostaw żelatynę do napęcznienia w zimnej wodzie. Podgrzewaj śmietanę, mleko, wanilię i cukier, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Dodaj pozbawioną wody żelatynę i podgrzewaj (nie gotuj), aż się rozpuści.
Wlej waniliową panna cottę do misek i odstaw do lodówki, aby stężała.
Wskazówka: podawaj z sosem jagodowym.
Na sos:
- 200 g jagód
- 50 g drobnego cukru
- 50 ml wody
- sok z 1 cytryny
Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia. Następnie obniż temperaturę i pozostaw na 10 minut, aby delikatnie się gotowały.
Przydadzą się: