Na 5 porcji będziesz potrzebować: - 900 g jagnięciny (na przykład nogi)
- 200 g suszonych śliwek
- 200 ml śliwowicy
- 1 l wody lub bulionu
- 2 łyżki stołowe miodu
- 4 duże cebule pokrojone w piórka
- 2 główki czosnku (około 20 ząbków)
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw (bazylia, rozmaryn, tymianek, oregano, ewentualnie zioła prowansalskie)
- zioła prowansalskie – 1 łyżeczka lub według uznania
- olej
- sól i pieprz
Na oleju szybko podsmaż doprawione solą i pieprzem, pokrojone w kostkę mięso. Dodaj czosnek, pokrojoną cebulę, suszone śliwki i dalej podsmażaj. Wymieszaj 100 ml wody, miód, śliwowicę i przyprawy, a następnie wlej do mięsa. Obniż temperaturę i przez parę minut pozwól odparowywać alkoholowi. Dolej resztkę wody, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Podczas pieczenia dolewaj potrzebną wodę, aby powstała wystarczająca ilość sosu. Po upieczeniu wyjmij mięso i zmiksuj sos. Włóż mięso z powrotem do sosu. Podawaj z domowymi ziemniaczanymi knedlikami.