Na 5 porcji będziesz potrzebować:
- 900 g jagnięciny (na przykład udziec)
- 200 g suszonych śliwek
- 200 ml śliwowicy
- 1 l wody lub bulionu
- 2 łyżki miodu
- 4 duże cebule pokrojone w piórka
- 2 ząbki czosnku (ok. 20 ząbków)
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw (bazylia, rozmaryn, tymianek, oregano, lub ewentualnie przyprawa prowansalska)
- przyprawa prowansalska - 1 łyżeczka lub do smaku
- oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Na oleju podsmaż popieprzone i posolone mięso pokrojone w kostkę. Dodaj czosnek, posiekaną cebulę, suszone śliwki i dalej smaż. Wymieszaj 100 ml wody, miód, śliwowicę i przyprawy i zalej mięso. Zmniejsz ogień i poczekaj kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodaj resztę wody, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. W trakcie pieczenia podlewaj większą ilością wody, aby zapewnić wystarczającą ilość sosu. Po upieczeniu wyjmij mięso i zmiksuj sos. Włóż mięso z powrotem do sosu. Podawaj z domowymi ziemniaczanym knedlikiem.