info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyJagnięcina w sosie śliwkowym

Jagnięcina w sosie śliwkowym

Przepisy
9.09.2024
Jagnięcina w sosie śliwkowym-obrazek

Na 5 porcji będziesz potrzebować:

  • 900 g jagnięciny (na przykład udziec)
  • 200 g suszonych śliwek
  • 200 ml śliwowicy
  • 1 l wody lub bulionu
  • 2 łyżki miodu
  • 4 duże cebule pokrojone w piórka
  • 2 ząbki czosnku (ok. 20 ząbków)
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw (bazylia, rozmaryn, tymianek, oregano, lub ewentualnie przyprawa prowansalska)
  • przyprawa prowansalska - 1 łyżeczka lub do smaku
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Na oleju podsmaż popieprzone i posolone mięso pokrojone w kostkę. Dodaj czosnek, posiekaną cebulę, suszone śliwki i dalej smaż. Wymieszaj 100 ml wody, miód, śliwowicę i przyprawy i zalej mięso. Zmniejsz ogień i poczekaj kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodaj resztę wody, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. W trakcie pieczenia podlewaj większą ilością wody, aby zapewnić wystarczającą ilość sosu. Po upieczeniu wyjmij mięso i zmiksuj sos. Włóż mięso z powrotem do sosu. Podawaj z domowymi ziemniaczanym knedlikiem.

Przygotowanie tego dania ułatwią Ci: