Składniki:
- 1 kg jagnięciny (golonka, łopatka, noga lub połączenie)
- 50 ml oleju
- 50 g przecieru pomidorowego
- 2 drobno pokrojone cebule
- 1 łyżka mielonej papryki
- 1 l wody lub bulionu
- 1 czerwona i zielona papryka
- majeranek i czosnek do smaku
- 2 łyżki mąki i 2 łyżki masła na zasmażkę
Cebulę podsmaż na oleju, aż się zarumieni. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem i opiecz ze wszystkich stron. Wmieszaj przecier, znów krótko podsmaż i zalej bulionem lub wodą. Dopraw wyciśniętym czosnkiem i zamknij szybkowar. Gotuj do miękkości około 30 minut zgodnie z instrukcją użytkowania szybkowaru. Ugotowane mięso wyjmij i zagęść sos zasmażką, gotuj 15 minut jednocześnie mieszając. Włóż mięso z powrotem do sosu, obie papryki pokrojone w paseczki i gotuj około 10 minut. Dopraw majerankiem. Gulasz smakuje najlepiej ze świeżo pokrojoną cebulą, kromką domowego chleba czy knedlikami.
Przygotowanie tej potrawy ułatwią Ci: