Składniki
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 350 g mąki tortowej
- 250 g drobno startej cukinii
- 100 g rozpuszczonego masła
- 75 g drobnego cukru
- 1 proszek do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta soli
Do podania:
- bita śmietana
- orzechy włoskie
- cukier puder
- syrop klonowy
Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Do sypkich składników wlej masło i mleko. Dodaj jajka i wyrób gładkie ciasto. Zetrzyj cukinię, pozbaw ją wody odciskając w ściereczce i wmieszaj do ciasta. Za pomocą opiekacza piecz gofry, aż osiągną złotą barwę.
NASZA WSKAZÓWKA: Podawaj z bitą śmietaną, orzechami włoskimi, delikatnie posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.