info text
Strona głównaTESCOMA blogFrittata z kalafiorem

Frittata z kalafiorem

20.03.2025
Forma na tartę GUSTO ø 28 cm

Składniki:

  • 1 średnia główka kalafiora
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 125 g sera gouda
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 50 g liści szpinaku
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Oczyść kalafior, podziel na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez minutę. Odcedź.

Podsmaż boczek na oleju na złoty kolor, następnie dodaj liście szpinaku i pozostaw na chwilę, aby zwiędły. Odsącz.

W misce wymieszaj jajka, śmietanę, musztardę i przyprawy.

Umieść przygotowany kalafior w formie do zapiekania, dodaj boczek oraz szpinak, posyp połową startego sera pleśniowego i goudy i zapiekaj przez minutę, wlej masę jajeczną, posyp pozostałym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 35 minut. Po upieczeniu frittata musi mieć zwartą konsystencję. Sprawdź za pomocą patyczka.
 

Pomogą w przygotowaniu: