info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyFalafel w chlebku pita

Falafel w chlebku pita

Przepisy
27.02.2025
Talíře FRESCO - obrázek

Przygotuj:

Na 20 sztuk:
  • 500 g ciecierzycy (suszonej)
  • 100 g cebulki dymki
  • 50 g świeżej kolendry
  • 30 g gładkiej natki pietruszki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego kopru włoskiego - zmielone nasiona
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • chili do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Namocz suszoną ciecierzycę w wodzie przez noc. Odcedź wodę, zmiel ciecierzycę z pozostałymi składnikami w maszynce do mięsa HANDY. Użyj tarczy do drobnego mielenia, aby zmielić ciecierzycę z pozostałymi składnikami. Wymieszaj i uformuj kulki o średnicy około 4 cm. Smaż stopniowo na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

W przygotowaniu pomogą Ci: