Uwielbiasz suszone grzyby, czy to w zupach, sosach, jako dodatek do pieczonego mięsa lub jako przyprawę? A może największym przysmakiem dla Ciebie są suszone krążki jabłek, pomidory, zioła lub mięsne jerky? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wspaniałą suszarkę. A nawet dwie :-)
Suszarka do grzybów
Kiedy już kupisz naszą
elektryczną suszarkę do żywności, która całą pracę wykona za Ciebie i to z wyjątkowym efektem lub też postawisz na
łatwe w przechowywaniu sita do suszenia, możesz być spokojny, że efekt suszenia będzie doskonały.
Suszarka do warzyw? Tak!
Oczywiście, suszenie nie dotyczy tylko grzybów, ususzyć możesz także
krążki z jabłek lub gruszek, morele, śliwki, figę czy plasterki banana czy ananasa. W grę wchodzą również warzywa! Najlepsze są suszone pomidory, które właściwie są owocami, ale można ususzyć jakiekolwiek warzywa. Spróbuj poeksperymentować, a na pewno znajdziesz swoje ulubione.
Suszarka do owoców dla Twojego zdrowia
Kiedy skończy się sezon na świeże owoce, możesz podczas oglądania telewizji czy czytania książki umilić sobie czas bakaliami – jak inaczej mówi się na suszone owoce. Mają bardziej wyrazisty smak niż świeże owoce i pozostają bogate w wiele witamin oraz minerałów.
Tymczasem kupne suszone smakołyki są dość drogie, dlatego przygotowując je w domu możesz sporo zaoszczędzić. I nie tylko – produkowane na skalę przemysłową owoce w większości zawierają dwutlenek siarki, który u osób wrażliwych może wywołać astmę.
Domowa suszarka do mięsa
Ulubione jerky, a więc suszone cienkie płatki mięsa, przygotujesz w
suszarce PRESIDENT w naprawdę łatwy sposób. Częścią opakowania jest
przepis na przygotowanie pysznych jerky z jakiegokolwiek czerwonego mięsa.
Suszarka do ziół
Oddzielnym rozdziałem suszenia są zioła. Najszybciej, najbardziej higienicznie i
najdokładniej ususzysz je przy pomocyelektrycznej suszarki. Przygotuj w domu własne herbaty ziołowe lub korzenne – będziesz dokładnie wiedział, co pijesz, a co więcej, zaoszczędzisz!
Domowa suszarka do piekarnika czy suszarka elektryczna?
Jeśli nie chcesz za dużo inwestować w sprzęt do suszenia, idealnym produktem dla Ciebie będzie
zestaw do suszenia, który składa się
z trzech osobnych sit umieszczonych jedno na drugim za pomocą nóżek, które są do siebie idealnie dopasowane. Aby szybko wysuszyć składniki, możesz włożyć sita do piekarnika rozgrzanego do max. 70 stopni, a do powolnego suszenia wystarczy jakiekolwiek miejsce o dobrej wentylacji.
Zestaw jest stabilny podczas przenoszenia oraz przesuwania w piekarniku, a ponieważ nóżki można złożyć, po użyciu jest również niezwykle łatwy w przechowywaniu. Zestaw jest odpowiedni
do używania w piekarniku elektrycznym oraz z termoobiegiem. Nie zalecamy jednak jego używania w piekarniku gazowym.
Czas suszenia jest indywidualny, zazwyczaj trwa od 4 do 8 godzin, czasem nawet dłużej.
Jednak
najlepsze do suszenia są suszarki elektryczne, w których za jednym razem ususzysz duże ilości składników bez konieczności pilnowania czasu – w prosty sposób korzystając z
dołączonej instrukcji nastawisz czas oraz temperaturę suszenia idealny dla danego składnika, a suszarka przypilnuje wszystkiego za Ciebie.
Dobra suszarka elektryczna, taka jak np. nasza z
linii PRESIDENT, ma niskie zużycie prądu, minimalną głośność oraz jest prosta w obsłudze.
Optymalnie ususzone owoce są pomarszczone, trochę jako rodzynki,
plastry suszonych grzybów powinny się kruszyć w dłoniach.
Ususzone smakołyki i grzyby przechowuj w suchym miejscu w pojemnikach z wieczkiem.