Składniki: - 600 g miąższu z obranej dyni (dyni Hokkaido, masłowej lub piżmowej)
- 500 ml warzywnego lub mięsnego bulionu lub wody
- 125 ml śmietanki 33% (dodaj do zupowaru na około 5 minut przed zakończeniem programu)
- 1 większa cebula
- 70 g marchwi
- 40 g korzenia pietruszki
- 40 g obranych ziemniaków
- 30 g selera
- 30 g masła
- 2 cm obranego imbiru
- ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z połówki limonki
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki zmielonego kminku
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki oprócz śmietany włóż do zupowaru i włącz program Zupy krem. Na 5 minut przed zakończeniem programu wlej śmietankę.
NASZA WSKAZÓWKA: Zupę podawaj udekorowaną łyżką kwaśnej śmietany i listkiem bazylii. Przepis jest odpowiedni osób na diecie bezglutenowej.
Przydadzą Ci się: