Składniki:(ilość na dwa placki)
- 300 g mąki tortowej
- 50 g masła
- 30 g drobnego cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki mieszanki rodzynek marynowanych w rumie
- 150 ml mleka
- skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
- tłuszcz do nasmarowania
- świeże lub mrożone maliny, jagody, porzeczka itp.
Na kruszonkę: - 120 g mąki tortowej
- 60 g cukru kryształ
- 60 g masła – schłodzonego
- esencja waniliowa do smaku
Sposób przygotowania: - Drożdże rozdrobnij w misce, dodaj łyżeczkę cukru i zalej 30 ml ciepłego mleka, przykryj i pozostaw do momentu, aż powstanie zaczyn.
- Do miski z przesianą mąką i solą wlej rozpuszczone masło, jedno roztrzepane jajko i wsyp resztę cukru oraz startą skórkę z dokładnie umytej cytryny. Z przygotowanymi drożdżami oraz pozostałym mlekiem wyrób w robocie PRESIDENT dość rzadkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Ciasto rozdziel na dwie części. Nasmaruj blachę tłuszczem, nanieś na nią ciasto i uformuj do brzegów. Rozmieść na nim równomiernie owoce i rodzynki. Pozostaw na jeszcze 15 minut do wyrośnięcia. Brzegi placka nasmaruj drugim roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż brzegi się zarumienią.
- Brzegi upieczonego placka posmaruj rumem z rodzynek i pozostaw do wystygnięcia.
WSKAZÓWKA: Ciasto możesz uformować mokrymi palcami na blasze lub rozwałkować je wcześniej na posypanej mąką stolnicy, a następnie przenieść na natłuszczoną blachę.