info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDrożdżowe knedliki na parze z powidłami

Drożdżowe knedliki na parze z powidłami

Przepisy
18.02.2024
Pastelowe naczynia w różnych odcieniach bieli i niebieskiego z delikatnymi wzorami.  W głębokim talerzu knedliki z powidłami śliwkowymi posypane cukrem pudrem oraz startym piernikiem i przyozdobione listkami mięty. Jeden kndelik jest przekrojony i widać jego nadzienie. Po prawej stronie stoi pasująca do kompletu miseczka z cukrem pudrem.

Przygotuj:

Na ciasto:
  • 510 g mąki krupczatki
  • 300 ml mleka
  • 60 g drobnego cukru
  • 14 g suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • szczyptę soli
  • 300 g powideł śliwkowych
Do podania:
  • 125 g rozpuszczonego masła do polania
  • starty piernik
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże, cukier, sól, jajka, podgrzane mleko i wymieszaj wszystko w robocie na gładkie i miękkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto podziel na identyczne kawałki, uformuj z nich kulki, a następnie rozciągnij je i wypełnij powidłami (około jedną łyżeczką do każdego knedlika). Zawiń na kształt okrągłego knedlika i przed pieczeniem odstaw przykryte ściereczką na jeszcze 15 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte knedliki włóż do naczynia do gotowania na parze z wrzącą wodą i gotuj przez około 10 minut. Po ugotowaniu posmaruj knedliki rozpuszczonym masłem. Podawaj ze startym piernikiem, polane resztą rozpuszczonego masła i posypane cukrem pudrem.

Przydadzą Ci się: