Bez czego nie można się obejść w kuchni? Oprócz garnków, patelni i podstawowych przyborów do serwowania, nie powinno zabraknąć wysokiej jakości noży. Dzięki nim można przetwarzać i przygotowywać szeroką gamę produktów spożywczych, które różnią się twardością i konsystencją. Dobrym pomysłem jest więc zaopatrzenie się w kilka podstawowych noży, które pomogą ci prawidłowo kroić i porcjować.
Możesz być zaskoczony, jak wiele rodzajów noży znajdziesz w naszym asortymencie. Są to:
Już nazwa noża zazwyczaj sugeruje, do czego jest on przeznaczony.
Podstawowe pięć noży, które zawsze należy mieć pod ręką w kuchni, to
nóż szefa kuchni, nóż uniwersalny, nóż do porcjowania, nóż do pieczywa i nóż do warzyw. Można je nabyć bezpośrednio jako zestaw w bloku (stojaku). Wybieraj spośród kilku
bloków na noże, od uniwersalnych z tworzywa sztucznego po klasyczne drewniane, oferujemy również designerski blok AZZA. Jeśli masz już w domu noże i potrzebujesz tylko bloku do ich bezpiecznego przechowywania, znajdziesz go również w kilku rozmiarach w naszej ofercie (w zależności od liczby umieszczonych noży).
Klienci często pytają nas, jaka jest różnica między nożem szefa kuchni a nożem uniwersalnym.
Noże szefa kuchni są popularne wśród profesjonalistów, ale doskonale nadają się dla każdego entuzjasty gotowania, który chce uzyskać odpowiedni chwyt i kroić żywność w efektywny sposób. Noże te charakteryzują
się wyższym i dłuższym ostrzem, które zwęża się ku końcowi. Sposób krojenia można opisać jako
kołyskowy ruch krojenia. Wyobraźmy sobie dużą ilość cebuli lub warzyw korzeniowych, które trzeba drobno pokroić - dzięki kołyskowaniu ostrze porusza się szybko i regularnie, nóż w ogóle nie odchodzi od deski do krojenia. Tym nożem można wygodniej kroić wyższe i większe produkty, takie jak bulwy selera, dynię hokkaido itp.
Noże uniwersalne mają
niższe i nieco krótsze ostrze. Również z nimi krojenie jest łatwe i wygodne, a można nimi kroić większość popularnych produktów spożywczych - stąd nazwa „uniwersalny”.
Noże japońskie Santoku i Nakiri są podobne w użyciu do noży szefa kuchni. Są to tradycyjne narzędzia kuchenne używane do precyzyjnego krojenia i przygotowywania japońskich potraw. Typową cechą noża santoku są wgłębienia z boku ostrza, które zmniejszają przywieranie żywności. Ta właściwość jest szczególnie pożądana podczas
krojenia mięsa, ryb i warzyw. Nóż Nakiri posiada gładkie ostrze bez wgłębień i również jest doskonały do
szybkiego krojenia i siekania wszystkich rodzajów żywności.
Niezastąpione w kuchni są także
noże do porcjowania. Dzięki długiemu ostrzu z gładką krawędzią można ich używać do krojenia żywności według potrzeb. Oprócz specjalnych noży, takich jak noże do usuwania kości, filetowania lub steków, oferujemy również noże do owoców i warzyw, sera, chleba i masła. Jeśli jeszcze ich nie znasz, sprawdź inne przydatne akcesoria, takie jak
noże kolebkowe, nożyce do drobiu i
nożyczki do ziół.
W przypadku wszystkich noży TESCOMA nacisk kładziony jest na wykorzystanie wysokiej jakości materiałów do ich wykonania - w szczególności wysokiej jakościstali nierdzewnej. Podczas pracy z nożami ważna jest technika krojenia, w czym znacznie pomaga odpowiednia ergonomia rękojeści zapewniająca idealny chwyt - tylko wtedy posiadasz doskonałą kontrolę nad ruchem noża i niezbędny komfort pracy z nim. Zmęczenie dłoni jest zminimalizowane, co doceniają nie tylko profesjonalni kucharze, ale także amatorzy.
Bezpiecznym wyborem są noże z płynnym przejściem między rękojeścią a ostrzem, co zapewnia maksymalny komfort i płynność podczas pracy, zerknij na przykład na wysokiej jakości noże GrandCHEF, które doskonale spełniają tę funkcję, tak jak i inne w naszej ofercie.