Kremowy ser labneh należy do narodowych potraw Libanu. Jego przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy odsączyć serwatkę z jogurtu. Efektem jest miękki ser, który wyróżnia się wysoką zawartością probiotyków, białka witaminy A, wapnia, a przy tym niską zawartością tłuszczu. Już dawni beduini cenili labneh jako ważne źródło białka. Wprowadzili własną suszoną formę sera, aby przetrwała długie podróże. Dziś labneh przybiera wiele form, można spotkać się z kulkami marynowanymi w oliwie z oliwek lub serem pokrytym przyprawami i ziołami. Tradycyjnie jednak podaje się go w miseczce, z oliwą z oliwek, oliwkami i suszoną miętą lub arabską przyprawą Za'atar.
Do miski z
Zestawu do przygotowywania kremowego sera TESCOMA DELLA CASA włóż cedzak, wyściel go płótnem, które jest częścią zestawu, i nałóż okrągłą ramę. Jogurt wymieszaj z solą, włóż do płótna, nałóż wieczko i pozostaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej, aby odkapał do miski. Jak tylko serwatka odkapie do miski, ser jest gotowy.