Sposób przygotowania:
Skarmelizuj w garnku cukier na karmel. Powinien mieć bursztynowy kolor. Uważaj, żeby się nie przypalił! Dodaj masło, wymieszaj, dolej śmietanę, następnie mleko i sól. Gotuj wszystko, aż karmel się rozpuści.
Ubij żółtka z cukrem na lody na gęstą pianę, dodaj małą ilość karmelowego roztworu i dokładnie wymieszaj. W ten sposób temperujesz żółtka. Kiedy żółtka połączą się z karmelową mieszanką, wlej wszystko z powrotem do garnka z karmelowym roztworem i stale mieszając ogrzewaj powoli do momentu, aż zgęstnieje. Kiedy przesuniesz po łyżce palcem i zostanie tam ślad, przecedź mieszankę, pozostaw do schłodzenia w lodówce, a następnie wlej do zamrożonego naczynia włączonej maszynki do lodów, a za około 20 minut lody będą gotowe.
WSKAZÓWKA: Odłóż małą ilość karmelu, aby później polać nim gotowe lody podczas serwowania. Posyp orzechami laskowymi.