• Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDomowe włoskie lody słony karmel

Domowe włoskie lody słony karmel

Przepisy
21.06.2024

Do przygotowania prawdziwych włoskich lodów będziesz potrzebować:

  • 300 ml pełnotłustego mleka
  • 90 g żółtek
  • 15 g drobnego cukru
  • orzechy laskowe do posypania

Składniki na słony karmel:

  • 100 g drobnego cukru
  • 130 ml śmietany 36%
  • 15 g masła
  • 3 - 4 g soli (do smaku)

Sposób przygotowania:

Skarmelizuj w garnku cukier na karmel. Powinien mieć bursztynowy kolor. Uważaj, żeby się nie przypalił! Dodaj masło, wymieszaj, dolej śmietanę, następnie mleko i sól. Gotuj wszystko, aż karmel się rozpuści.

Ubij żółtka z cukrem na lody na gęstą pianę, dodaj małą ilość karmelowego roztworu i dokładnie wymieszaj. W ten sposób temperujesz żółtka. Kiedy żółtka połączą się z karmelową mieszanką, wlej wszystko z powrotem do garnka z karmelowym roztworem i stale mieszając ogrzewaj powoli do momentu, aż zgęstnieje. Kiedy przesuniesz po łyżce palcem i zostanie tam ślad, przecedź mieszankę, pozostaw do schłodzenia w lodówce, a następnie wlej do zamrożonego naczynia włączonej maszynki do lodów, a za około 20 minut lody będą gotowe.

WSKAZÓWKA: Odłóż małą ilość karmelu, aby później polać nim gotowe lody podczas serwowania. Posyp orzechami laskowymi.

Dzięki nim przygotowanie lodów to pestka: