Przygotowanie domowych lodów w
maszynce do lodów DELLA CASA i przy pomocy innych gadżetów od TESCOMY jest łatwe i szybkie, więc nie zwlekaj!
Pierwsze miejsca w plebiscytach na ulubione smaki lodów często zajmują czekolada i cytryna, dlatego mamy dla Ciebie 2 fantastyczne przepisy w tych właśnie smakach:
Czekoladowa bomba z ciasteczkami i Nutellą
Czego będziesz potrzebować
- 500 ml śmietany kremówki
- 160 ml kakao (napoju)
- 150 g Nutelli
- 150 g cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 150 g pokruszonych ciasteczek Oreo
Wszystkie składniki, oprócz ciasteczek, wymieszaj, powoli podgrzewaj w rondelku aż do rozpuszczenia i połączenia. Po wystudzeniu przelej do przygotowanej maszynki do robienia lodów. Następnie postępuj zgodnie z instrukcją przygotowania lodów, w połowie dodaj do naczynia także pokruszone na większe kawałki ciasteczka Oreo. Serwuj na przykład w domowych rożkach.
Lody cytrynowo – borówkowy cheesecake
Czego będziesz potrzebować
- 120 g kremowego serka (typu Philadelphia) w temperaturze pokojowej
- 120 g jogurtu
- 310 g cukru
- 500 ml śmietany
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1,5 kubka borówek
- 60 g cukru
- ok. 200 g ciasteczek maślanych
Borówki przesmaż z 60 g cukru i pozostaw do wystudzenia. Kremowy serek ubij z resztą cukru na puszystą masę, następnie dodaj śmietanę, jogurt, mleko, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Przelej masę do maszynki do robienia lodów i przygotuj lody zgodnie z instrukcją. Weź większy pojemnik, taki który zmieści się w zamrażarce, na jego dno wyłóż lody, następnie mus borówkowy i połamane ciastka maślane, na koniec jeszcze jedną warstwę lodów, posyp pozostałymi okruchami ciastek i borówkami.
Najlepiej smakuj w trdelniku
Dla tych, którzy lubią być trendy oraz dla fanów oryginalnych pomysłów mamy coś specjalnego. Lody możesz zaserwować w trdelniku, który z łatwością przygotujesz w
formie na tradycyjny Trdelnik DELÍCIA. Po upieczeniu wystarczy go przekroić na pół i napełnić lodami jak łódeczkę. Możesz także pokroić o w poprzek na kilka części, położyć na talerzyku, a spełni funkcję jadalnej miseczki. Obejrzyj wideo i przekonaj się jak łatwo przygotować trdelnik:
Jeszcze łatwiej niż w zrobienie lodów w maszynce jest przygotowanie domowych lodowych lizaków za pomocą
foremek na lody BAMBINI. Mamy dla Ciebie 3 przepisy ze świeżymi owocami:
Lodowe lizaki w białej czekoladzie z czereśniami i kiwi
Czego będziesz potrzebować
- 500 g schłodzonej śmietany kremówki
- szczypta soli
- 120 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 80 g białej czekolady
- ½ kubka czereśni bez pestek - świeżych lub przesmażonych
- ½ kubka pokrojonego w kostkę kiwi
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ze szczyptą soli ubij. Następnie dodaj do niej mleko skondensowane, rozpuszczoną czekoladę, ekstrakt waniliowy, przekrojone na pół czereśnie oraz kiwi. Napełnij masą foremki na lodowe lizaki i włóż do zamrażarki.
Arbuzowy sorbet z miętą
Czego będziesz potrzebować
- mniejszy arbuz bez pestek
- 100 g cukru (można nie dodawać)
- ½ kubka wody (można nie dodawać w zależności od konsystencji arbuza)
- garść świeżej mięty
Miąższ arbuza pokrój na kawałki i rozmiksuj. W razie potrzeby dodaj cukier albo wodę (jeśli arbuz jest mało soczysty). Miętę posiekaj na większe kawałki i wymieszaj z arbuzem. Napełnij masą foremki na lodowe lizaki i włóż do zamrażarki.
Malinowe lodowe lizaki z syropem z czarnego bzu
Czego będziesz potrzebować
- 500 g mrożonych malin
- garść świeżych malin
- 125 ml wody
- 100 ml syropu z czarnego bzu (można nie dodawać)
Zmiksuj mrożone maliny z wodą oraz syropem z kwiatów bzu (jeśli go nie masz, dodsaj środek słodzący do smaku), dodaj całe świeże maliny, wlej płyn do foremek na lody i zamroź.