Będziesz potrzebować:
- 500 g mąki tortowej
- 115 g cukru pudru
- 200 ml letniego mleka
- 25 g drożdży
- 100 g rozpuszczonego tłuszczu do pieczenia
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- skórka starta z 1 cytryny
- posiekane migdały
- rodzynki namoczone w rumie
Jak przygotować chałkę bez zaplatania:
Do mleka dodaj szczyptę cukru, rozdrobnione drożdże i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby powstał zaczyn. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i skórkę z cytryny, dodaj rozpuszczony tłuszcz, jajko oraz zaczyn i wyrób na elastyczne gładkie ciasto. Do ciasta dodaj siekane migdały i rodzynki namoczone w rumie. Formę ceramiczną wysmarowaną napełnij ciastem i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Chałkę piecz ok. 45 minut w temperaturze 160°C, po upieczeniu od razu wyjmij ją z formy i pozostaw do wystudzenia.
Wskazówka: Jeśli chałki nie można wyjąć po upieczeniu, formę z zawartością odwróć do góry dnem i przykryj wilgotną ściereczką. Po ok. 10 minutach zdejmij formę z chałki.