info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogWskazówki i trendyCzy znasz wszystkie plusy pasteryzowania produktów?

Czy znasz wszystkie plusy pasteryzowania produktów?


Duża ilość domowych przetworów na półkach w spiżarni to idealne rozwiązanie w sytuacjach, kiedy nie masz siły i chęci na wizytę w sklepie. Ponieważ pasteryzować można dosłownie wszystko – owoce, warzywa, marmolady, sosy, mięso, grzyby – Twoje zapasy sprawdzą się niezależnie od tego czy masz ochotę na coś słodkiego czy słonego. W klasycznych słoikach na przetwory z uszczelką z naturalnego kauczuku potrawy zachowają swoją świeżość na czas od 3 do nawet 6 lat!

Jeśli zdecydujesz się przygotować przetwory z pierwszych letnich zbiorów zrób to z niezastąpionym zestawem do pasteryzacji od TESCOMY i przekonaj się, że to bułka z masłem! Garnek do pasteryzacji już nie musi zajmować całej szafki. Może być praktyczny, a co więcej łatwy w przechowywaniu. Pomysłowy zestaw do pasteryzacji DELLA CASA można umieścić na każdym garnku o średnicy 24 cm. Szklaną pokrywkę wyposażyliśmy w dokładny termometr ułatwiający kontrolowanie temperatury podczas pasteryzowania, podkładka do gotowania na parze uchroni słoiki przed wysoką temperaturą dna garnka. Uniwersalna nakładka jest przydatna podczas pasteryzacji potraw w wysokich słoikach oraz słoikach ustawianych na sobie warstwami.

Dlaczego lepiej pasteryzować niż zamrażać?

  • Oszczędzasz miejsce w zamrażarce. Raz na zawsze możesz rozwiązać problem z przepełnionymi szufladami, których nie da się zamknąć bez użycia siły. Przetwory możesz przechowywać w każdym miejscu, wystarczy że będzie zaciemnione i suche.
  • Zamrożone produkty trzeba wykorzystać maksymalnie już po kilku miesiącach. Tłuste mięso i wędliny zaleca się mrozić maksymalnie dwa miesiące. Po dłuższym czasie tłuszcz szarzeje i nasiąka nieprzyjemnym zapachem i posmakiem zamrażarki. Ryby zamrożone na dłużej niż 3 miesiące tracą swój smak oraz zwartą strukturę mięsa. Owoce i grzyby przetrwają w zamrażarce około 12 miesięcy, ale im dłużej będziesz je w niej przechowywać, tym bardziej wysuszysz ich miąższ i na własne życzenie pozbawisz się ich soku i smaku. Musimy wspomnieć jeszcze o tym, że podane powyżej czasy obowiązują jedynie jeśli produkty są przechowywane w całkowicie szczelnych pojemnikach. Nawet w ujemnych temperaturach dochodzi do odparowywania wody, więc nieszczelne opakowanie może spowodować szybkie wysychanie żywności. Dla porównania prawidłowo zagotowane potrawy będą odpowiednie do spożycia po upłynięciu od 3 do nawet 6 lat! Oczywiście pod warunkiem, że posiadasz te najlepsze słoiki.
  • Przetwory możesz jeść od razu. Ewentualnie mogą wymagać podgrzania. Mrożone produkty musisz najpierw rozmrozić, następnie ugotować, usmażyć czy upiec, aby ostatecznie móc je zjeść.
  • Łatwy transport. Obojętnie dokąd pojedziesz, przetworom to nie zaszkodzi. Przewożenie jakichkolwiek zamrożonych produktów jest zawsze problemowe.
  • Przetwory sprawdzą się jako prezent, ale także upominek w ramach podziękowania. Wyroby home-made w ostatnim czasie zyskały miano produktów luksusowych, są coraz bardziej lubiane i cenione. Pomyśl czy wyobrażasz sobie jakiś jarmark bez stoisk z domowymi przetworami? Przypomnij sobie jeszcze ceny widniejące na zawieszonych na nich etykietkach. Krótko mówiąc są produktem, który ucieszy każdego kto lubi jeść, czyli po prostu każdego!
  • Wrzucić owoce do zamrażarki potrafi każdy! W przeciwieństwie do przygotowywania przetworów, które jako jedna z dyscyplin kulinarnych naprawdę Ci się spodoba. Nowoczesne przetwory już od dawna nie są po prostu przygotowaniem octowej czy słodzonej zalewy. Owoce pasteryzuje się teraz nawet na słono, a powidła przygotowuje na przykład z cebuli.
Mikser do smoothie PRESIDENT 0,6 l