Mleko z olejem, cukrem i solą lekko podgrzej i posyp drożdżami. Po dwóch minutach dodaj 300 g mąki, przemieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie wmieszaj pozostałą mąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia i
wyrób ciasto. Podsyp je mąką na
stolnicy i rozwałkuj na duży prostokątny płat. Posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp cynamonem zmieszanym z cukrem. Zwiń jak
roladę, odkrajaj nożem
ślimaki o grubości około 3 cm i kładź jeden obok drugiego w
natłuszczonej formie. Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na jeszcze około 15 minut do wyrośnięcia. Lekko posmaruj masłem i
piecz 15 do 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Po upieczeniu polej ślimaki gładką polewą, którą przygotujesz poprzez wymieszanie rozpuszczonego masła, kremu pistacjowego, mleka i cukru.
Na koniec posyp
grubo zmielonymi pistacjami i udekoruj borówkami, które nadadzą wypiekowi lekko pikantną kwaśność.