Składniki:
- 200 g mąki tortowej
- 120 masła
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 żółtka
Nadzienie:
- 200 g niesolonego serka wiejskiego
- 300 ml mleka
- 50 g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 1 cytryna
Żółta utrzyj z cukrem i miękkim masłem, dodaj mąkę i cynamon. Wyrób ciasto, owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Przygotuj foremki na koszyczki, wysmaruj je masłem lub użyj oleju do form do pieczenia. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je, pokrój na równe kawałki i wyłóż nimi foremki. Foremki rozłóż na blasze i piecz około 12 minut w 170 °C. Upieczone koszyczki pozostaw do wystygnięcia.
Aby przygotować krem, zmiel drobno serek wiejski, przepuść go przez sitko lub zmiksuj. Dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotuj budyń waniliowy - ugotuj go w 300 ml mleka i dodaj cukier puder. Jak tylko budyń wystygnie, wmieszaj do niego ser. Powstanie delikatny krem. Jeśli chcesz przechowywać koszyczki przez dłuższy czas, dodaj jeszcze 100 g miękkiego masła. Koszyczki napełnij kremem i ozdób owocami.