Sposób przygotowania:
Żółta utrzyj z cukrem i miękkim masłem, dodaj mąkę i cynamon. Wyrób ciasto, owiń w
folię spożywczą i
odłóż do lodówki na 30 minut. Przygotuj
foremki na koszyczki, wysmaruj je masłem lub użyj oleju do form do pieczenia. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je, pokrój na równe kawałki i wyłóż nimi foremki. Foremki rozłóż na blasze i piecz około
12 minut w 170°C. Upieczone koszyczki pozostaw do wystygnięcia.
Aby przygotować krem, zmiel drobno serek wiejski, przepuść go przez
sitko lub
zmiksuj. Dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotuj budyń waniliowy - ugotuj go w
300 ml mleka i dodaj cukier puder. Jak tylko budyń wystygnie, wmieszaj do niego ser. Powstanie delikatny krem. Jeśli chcesz przechowywać koszyczki przez dłuższy czas, dodaj jeszcze 100 g miękkiego masła.
Koszyczki
napełnij kremem i ozdób owocami.