info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyCrumble z truskawkami i rabarbarem

Crumble z truskawkami i rabarbarem

Przepisy
22.04.2023
opis: widok z góry na dwa białe ceramiczne naczynia do zapiekania. W obu naczyniach truskawkowo-rabarbarowe crumble. Po prawej napoczęte crumble, na wierzchu przekrojona truskawka. Na crumble w naczyniu po lewej leży duża gałka lodów śmietankowych i metalowa łyżka do lodów. Forma po prawej stoi na bambusowej podstawce. Wokół widać rozsypane pistacje, rabarbar, truskawki.
 

Na kruszonkę crumble:

  • 80 g schłodzonego masła
  • 60 g prażonych płatków migdałów
  • 60 g mąki tortowej
  • 50 drobnego cukru
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy do smaku

Nadzienie rabarbarowe:

  • 250 g rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g drobnego cukru
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 20 ml syropu grenadine
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania kruszonki:

Uprażone na scuho migdały wymieszaj z mąką, solą, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wyrób wszystko na konsystencję kruszonki.
 

Sposób przygotowania nadzienia:

Oczyszczony i pokrojony na kawałki o wielkości około 3 cm rabarbar połóż na blasze, posyp cukrem, skrop syropem grenadine i przez chwilę lekko podduszaj. Nie powinien być zbyt mocno ugotowany, musi zachować swój kształt. Miękki rabarbar posyp cynamonem, dodaj truskawki, miód, dżem, skókę i sok z cytryny, lekko przemieszaj i włóż do naczynia do zapiekania. Posyp rabarbar kruszonką crumble i zapiekaj w piekarniku w 180°C przez około 10 minut lub do momentu osiągnięcia przez posypkę złotej barwy.


TIP: podawaj z lodami waniliowymi posypanymi pistacjami.
 

Mogą się przydać: