Cold brew, hit w kawowym świecie
Nowe czasy, teraz w modzie jest kawa na zimno! I nie mamy tu na myśli mrożonego frappe czy kawy, która wystygła. Mowa o Cold Brew, kawie przygotowywanej w zupełnie inny sposób - na zimno, bez kropli gorącej wody.
Jak przygotować kawę lub herbatę cold brew?
Zamiast gorącą wodą, zalej świeżo zmieloną kawę zimną wodą w proporcji 1:10 (np. 100 gramów kawy na 1 litr wody) i pozostaw do zaparzenia na 12-14 godzin. Powolna ekstrakcja w zimnej wodzie wydobywa z kawy to, co najlepsze w jej smaku i aromacie. Kawa parzona na zimno jest znacznie łagodniejsza, z nutami czekolady i owoców oraz niższą kwasowością.
Idealny dzbanek (nie tylko) do przygotowywania kawy cold brew
Dzięki
Dzbankowi TEO przygotowanie kawy i herbaty na zimno jest naprawdę proste. Dzbanek zawiera
bardzo drobne sitko ze stali nierdzewnej, do którego możesz wsypać zmieloną kawę, sypką herbatę lub zioła, zalać zimną wodą i włożyć do lodówki do zaparzenia.
Wąski kształt czajnika doskonale pasuje do drzwi lodówki. Dzięki
żaroodpornemu szkłu borosilikatowemu, z którego wykonany jest dzbanek, można go używać
również do przygotowywania gorących napojów.
Przydadzą Ci się: