Na grillu można położyć szereg potraw, zaczynając od mięsa, przez warzywa, owoce, a kończąc na serach, np. wspaniałym haloumi. Czas wypolerować grill, odkurzyć sprawdzone przepisy i wyszukać nowe. Spróbuj na przykład
grillowanych szaszłyków z kurczaka z sosem orzechowym lub steku marynowanego w jogurcie.Grillowanie nie jest już jedynie przywilejem właścicielu domków z ogródkiem. Dzięki kompaktowemu
Power Grillowi PARTY TIME możesz wyprawić pełnowartościową imprezę nawet na balkonie. Pomogą Ci także wysokiej jakości
akcesoria do grillowania. Dlatego nie ma na co czekać, biegnij do sklepu mięsnego i wrzucaj smakołyki na ruszt! A jeśli nie jesteś pewien, jaki rodzaj mięsa wołowego wybrać,
weź ze sobą naszą małą ściągę:
- FILET MIGNON lub też FILET DE BOEUF to mały stek z końca polędwicy.
- FILLET, lub inaczej TENDERLOIN, to wspaniała, okrągła część z wołowej polędwicy.
- PORTERHOUSE to plaster mięsa z kością, w którym delikatna polędwica spotyka się z mięsistym rostbefem.
- T-BONE STEAK jest identyczny ze STEKIEM PORTERHOUSE, ale ogólnie jest mniejszy i podzielony na cienkie plastry.
- RUMPSTEAK to plastry steka odkrojone z odkostnionego udźca wołowego.
- STRIPLOIN STEAK, znany także jako NEW YORK STRIP, to stek z krótkiego rostbefu.
- SIRLOIN STEAK – stek z polędwicy wołowej.
- RIB EYE STEAK – stek wołowy z żeber bez kości - to plaster z antrykotu.
- FLANK STEAK to szeroki kawałek łaty, gładkiego mięśnia ze spodniej części brzucha.
- HANGER STEAK to stek z wołowej przepony.
Stek wołowy marynowany w jogurcie, chili i czosnku
Jesteś więc teoretycznie przygotowany. Jak tylko przyniesiesz do domu specjalnie wybrane mięso, możesz się zabrać do pracy.
Czego będziesz potrzebować:4 szt. steku wołowego (około 600 g rib eye, flank lub sirloin – polędwica), 200 g białego jogurtu, 2 łyżki soku z cytryny, suszona papryczka chili do smaku, czosnek do smaku, sól, natka pietruszki
PrzygotowanieWymieszaj jogurt, natkę pietruszki, sok z cytryny, chilli, czosnek i sól. Do torebki z zamknięciem strunowym włóż porcję mięsa i marynatę jogurtową, którą należy następnie dokładnie natrzeć mięso. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki i marynuj, najlepiej przez całą noc. Przed marynowaniem zdejmij z mięsa marynatę i połóż je na rozpalonym grillu.
Czym właściwie jest to „medium”
Do tego, abyś mógł zjeść perfekcyjnie przypieczony stek, wystarczą czasami tylko trzy rzeczy.
Dobre mięso, pieprz i sól. Jeśli mięso je grubsze, sięgnij po
nakłuwacz. A kiedy doprawić stek? Na sam koniec! Świeżo mieloną solą morską i pieprzem, ewentualnie
krótką kąpielą w oliwie z oliwek z czosnkiem, tymiankiem lub rozmarynem.VERY RARE/BLUE – bardzo delikatnie wypieczony, prawie surowy, krwisty
CZAS OPIEKANIA: 2 minuty z każdej strony
KOLOR: cały czerwony
TEMPERATURA WEWNĘTRZNA: 46–49 °C
RARE – delikatnie wypieczony, lekko wypieczony
CZAS OPIEKANIA: 2,5 minuty z każdej strony
KOLOR: z zewnątrz szarobrązowy, wewnątrz czerowny
TEMPERATURA WEWNĘTRZNA: 52–55 °C
MEDIUM RARE – słabo wypieczony, różowy
CZAS OPIEKANIA: 3 minuty z każdej strony
KOLOR: wewnątrz czerwonawo-różowy
TEMPERATURA WEWNĘTRZNA: 55–60 °C
MEDIUM – średnio wypieczony
CZAS OPIEKANIA: 4 minuty z każdej strony
KOLOR: blisko środka całkiem różowy
TEMPERATURA WEWNĘTRZNA: 60–65 °C
MEDIUM WELL – wypieczony
CZAS OPIEKANIA: 4–4,5 minuty z każdej strony
KOLOR: blisko środka lekko różowy
TEMPERATURA WEWNĘTRZNA: 65–69 °C
WELL DONE – całkowicie wypieczony
CZAS OPIEKANIA: 4,5 minuty z każdej strony
KOLOR: blisko środka szaro-brązowy, z zewnątrz całkiem brązowy
TEMPERATURA WEWNĘTRZNA: do 70–100 °C
Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym
Grill poradzi sobie łatwo nie tylko z wołowiną, ale także przemieni w specjał szefa kuchni jakiekolwiek mięso. Zobacz, jakie cuda potrafi zrobić z piersią z kurczaka.
Czego będziesz potrzebować:Szaszłyki z kurczaka: 500 g piersi z kurczaka
Marynata: 1 korzeń imbiru, wiązka trawy cytrynowej, 1 szalotka, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżkę soku z limonki, 1 łyżkę oleju arachidowego
Sos orzechowy: 400 ml mleka kokosowego, 1 szklanka niesolonych orzeszków ziemnych, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka ciemnego cukru, 1/2 łyżeczki sosu tamaryndowego, 1 papryczki chili, 2 łyżki oleju.
PrzygotowanieSkładniki na marynatę zmiksuj na gładką pastę. Piersi z kurczaka pokrój na większe kawałki. Te nabijaj na szpikulce i jednocześnie
owijaj wokół szpikulców tak, aby powstały małe zawiniątka. Szaszłyki natrzyj olejem i włóż do mniejszej brytfanny. Zalej marynatą i pozostaw na kilka godzin do marynowania. Następnie otrzyj z marynaty i grilluj co jakiś czas obracając je i przecieracjąc olejem, aż przybiorą złoty odcień.
Zmiksuj składniki na sos, a powstałą mieszankę
podgrzej - nie gotuj!
Nasza wskazówka
Prawdziwy „chef grilla” powinien mieć
porządne akcesoria. Co powiesz na
linię PRIVILEGE? Wysokiej jakości stal nierdzewna, wytrzymałe drewno kauczukowca brazylijskiego i atrakcyjny design na pewno docenią władczynie i władcy grilla.