info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyCo nadaje charakter Wielkanocy?

Co nadaje charakter Wielkanocy?

Przepisy
11.03.2018
Forma ceramiczna baranek DELÍCIA
W każdej rodzinie obowiązuje trochę inna tradycja. Jedni pieką mazurki, babki i wiele rodzajów ciasteczek, ozdabiają jajka różnymi technikami, a ich domy aż kipią wiosennymi dekoracjami. Innym na Wielkanoc wystarczy pełna lodówka, sikawka z supermarketu i czekoladowe jajka w kolorowym sreberku.

Jeśli należysz do tej drugiej grupy i co roku starasz się znaleźć czas na coś więcej, ale jakoś nie wychodzi, możesz spróbować wprowadzić jeden element, który sprawi, że poczujesz magiczną atmosferę świąt.  Nie będzie Cię dużo kosztować a może stać się miłą tradycją. W końcu każdy może upiec w domu... idealnego baranka!

 

Przepis na wesołą Wielkanoc: ceramiczna forma i 20 minut

Właściwie wystarczy sprawić sobie porządną, masywną formę. Szukaj takiej, która jest dokładnie uformowana w każdym szczególe, aby baranek był naprawdę ozdobą Twojego wielkanocnego stołu.

Forma powinna być odlana z wysokiej jakości ceramiki, dzięki czemu zostanie w Twojej rodzinie na całe lata i będzie poczciwie służyć kolejnym pokoleniom.
Forma ceramiczna baranek DELÍCIA - obrazek
Jeśli już posiadasz taką formę, do przygotowania jedynej w swoim rodzaju ozdoby, tworzącej idealną wielkanocną atmosferę, wystarczy w zasadzie już tylko piekarnik. Składniki z naszego prostego i sprawdzonego przepisu są zazwyczaj dostępne w każdej kuchni, tak samo jak 20 minut czasu potrzebnego do przygotowania masy. 

Jesteś gotowy? No to zaczynamy:
 
Potrzebujesz:
  • 200 g cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • piana ubita z 4 białek
  • 240 g mąki tortowej
  • masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Cukier, jajka, żółtka, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny ubij na puszystą masę, wmieszaj do niej mąkę i na koniec pianę z białek. Wysmaruj formę masłem i wysyp mąką. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Gotowego baranka wyjmij z formy i po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Wskazówka:
Jeśli po upieczeniu baranka nie da się wyjąć z formy, przykryj go na ok. 10 minut wilgotną ścierką i ponów próbę.