Składniki:
- 220 g mąki tortowej
- 150 g drobnego cukru
- 150 g masła
- 40 szt. drylowanych czereśni
- 40 g maku
- 12 g proszku do pieczenia
- 3 jajka
- skórka z 1 pomarańczy
- szczypta soli
Masło, cukier i sól ubij na pianę i stopniowo wmieszaj jajka. Dodaj startą skókę z pomarańczy, mak i ponownie wymieszaj. Na koniec wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia natłuść masłem i wysyp mąką. Na jej dnie ułóż połowę czereśni, dodaj przygotowane ciasto, na wierzchu rozłóż drugą połowę czereśni i delikatnie dociśnij je do ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut.
NASZA WSKAZÓWKA: Podawaj z redukcją wina i czereśniami.
Redukcja wina:
- 350 ml czerwonego wina
- 100 g drobnego cukru
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska cynamonu
- 4 ziarnka całego czarnego pieprzu
- 3 ziarnka całego ziela angielskiego
- sok z połówki pomarańczy
Wszystkie składniki włóż do rondelka i zredukuj płyn do konsystencji syropu. Jeszcze gorący syrop przecedź, włóż do niego drylowane czereśnie i pozostaw do schłodzenia.
Co jeszcze może się przydać: