Składniki:
- 300 g mąki typ 550
- 150 ml mleka
- 50 g masła
- 30 g drobnego cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- masło do wysmarowania blachy
- rum do rodzynek
- rodzynki i migdały do dekoracji
Nadzienie:
Twaróg: 250 g twarogu, 1 żółtko, 3 łyżki cukru
Powidła: 250 g powideł, 1 łyżka startego piernika
Mak: 250 g gotowej masy makowej
Składniki na nadzienie należy mieszać ze sobą i ubić do uzyskania gładkiej masy. Zakupiona masa makowa jest gotowa do natychmiastowego użycia.
Drożdże pokrusz do miski, dodaj łyżeczkę cukru i zalej 30 ml ciepłego mleka, przykryj i odstaw do uzyskania zaczynu. Do miski z przesianą mąką i solą wlej roztopione masło, jedno roztrzepane jajko i resztę cukru. Z przygotowanych drożdży i pozostałego mleka wyrób rzadsze ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Podziel ciasto na dwie części. Uformuj dwa placki (o średnicy ok. 24 cm) i nałóż nadzienie. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Udekoruj migdałami i rodzynkami uprzednio namoczonymi w rumie. Posmaruj brzegi ciasta drugim roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż brzegi będą złociste. Posmaruj brzegi upieczonego ciasta roztopionym masłem i rumem, pozostaw do ostygnięcia.