• Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyCiasto drożdżowe z makie, powidłami i twarogiem

Ciasto drożdżowe z makie, powidłami i twarogiem

Przepisy
9.09.2024
Ciasto drożdżowe z makie, powidłami i twarogiem - obrazek
 

Składniki:

  • 300 g mąki typ 550
  • 150 ml mleka
  • 50 g masła
  • 30 g  drobnego cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania blachy
  • rum do rodzynek
  • rodzynki i migdały do dekoracji

Nadzienie:

Twaróg: 250 g twarogu, 1 żółtko, 3 łyżki cukru
Powidła: 250 g powideł, 1 łyżka startego piernika
Mak: 250 g gotowej masy makowej

Składniki na nadzienie należy mieszać ze sobą i ubić do uzyskania gładkiej masy. Zakupiona masa makowa jest gotowa do natychmiastowego użycia.
 
Drożdże pokrusz do miski, dodaj łyżeczkę cukru i zalej 30 ml ciepłego mleka, przykryj i odstaw do uzyskania zaczynu. Do miski z przesianą mąką i solą wlej roztopione masło, jedno roztrzepane jajko i resztę cukru. Z przygotowanych drożdży i pozostałego mleka wyrób rzadsze ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Podziel ciasto na dwie części. Uformuj dwa placki (o średnicy ok. 24 cm) i nałóż nadzienie. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Udekoruj migdałami i rodzynkami uprzednio namoczonymi w rumie. Posmaruj brzegi ciasta drugim roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż brzegi będą złociste. Posmaruj brzegi upieczonego ciasta roztopionym masłem i rumem, pozostaw do ostygnięcia.

Co może się przydać: