Chrupiąca pieczona gęś - tradycyjny słowacki przepis
- gęś (najlepiej z domowej hodowli, waga 3,5 - 4 kg)
- 2 małe garści soli (lub do smaku)
- mleko
- 300 ml wody do podlewania
Gęś przygotuj wieczór wcześniej, porządnie posól ją z zewnątrz i od środka. Włóż ją do brytfanny i odłóż na całą noc do lodówki. Bezpośrednio przed pieczeniem podlej gęś około 300 ml wody. Ilość wody zależy też od wielkości gęsi. Skórkę natrzyj z wierzchu mlekiem, które utworzy glazurę i nada gęsi złotą barwę. Tak przygotowaną w brytfannie włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 150 - 180°C i piecz bez pokrywy przez około 2 godziny. Następnie odlej z niej sos z tłuszczem i piecz przez kolejnych 45 minut do momentu, aż skórka osiągnie złotą barwę.
Duszona czerwona kapusta
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 cebula
- olej
- 2 łyżki stołowe octu
- 4 łyżki stołowe cukru kryształ
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól i pieprz
Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmażaj na oleju, aż się zeszkli. Dodaj cukier i ciągle mieszając skarmelizuj go. Dodaj czerwoną kapustę pokrojoną w paski, kminek, sól i pieprz, delikatnie podlej wodą i duś pod pokrywką przez około 15 minut. Następnie odkryj garnek i pozwól odparować nadmiarowi wody na małym ogniu. Dopraw kapustę octem oraz solą i pieprzem do smaku.
Loksze
składniki na 12 – 14 lokszy - 700 g ziemniaków
- 210 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki soli
Ugotuj ziemniaki w mundurkach i pozostaw je do ostygnięcia. Obierz je i zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Powierzchnię roboczą posyp mąką, dodaj starte ziemniaki, sól i wyrób ciasto. Zagniataj szybko, jeśli ciasto będzie się lepić, dodaj trochę mąki. Z ciasta uformuj wałek i pokrój go na 12 identycznych kawałków. Z nich uformuj większe placuszki i rozwałkuj na loksze (cienkie placki). Opiekaj je na sucho na patelni z każdej strony, aż powstaną na nich plamy. Gotowe loksze posmaruj gęsim lub kaczym smalcem.
Inne gadżety, które mogą się przydać: