Będziesz potrzebować:
- 4 jajka,
- 3 obrane pomidory bez nasion,
- 1–2 zielone papryki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 2–3 starte ząbki czosnku,
- 1 szklanka wody,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka mielonej papryki,
- sól, pieprz
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i podsmażaj do momentu, aż cebula się zeszkli. Wsyp pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory i wymieszaj z mieloną papryką. Zalej wodą, dopraw solą oraz pieprzem i doprowadź do wrzenia. Gotuj 3 minuty. Następnie zmniejsz płomień do minimum, przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 10 minut. Przy pomocy łyżki stwórz w mieszance cztery „gniazda” i ostrożnie wlej do nich jajka. Znowu przykryj i gotuj kolejne 10 minut lub do momentu, gdy jajka będa ugotowane tak, jak lubisz. Podawaj z chlebem, pitą lub ryżem.