info text

Brownie z fasoli

Przepisy
10.03.2025
Fazolové brownies - obrázek

Składniki:

  • 470 g czarnej lub czerwonej fasoli z puszki
  • 130 g dropsów czekoladowych
  • 80 g miodu
  • 70 g oleju kokosowego
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 20 g kakao w proszku
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • ¼ łyżeczki soli
  • masło do natłuszczenia formy
  • esencja waniliowa

Sposób przygotowania:

Blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm natłuść masłem i odstaw na bok. Zblenduj odcedzoną fasolę, olej kokosowy, cukier i miód. Dodaj kakao, sól, proszek do pieczenia, jajka oraz esencję waniliową i zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby rozrzedź ciasto niewielką ilością odcedzonej zalewy. Wmieszaj połowę czekoladowych dropsów do zmiksowanej masy i przelej ją do przygotowanej formy. Pozostałą czekoladę rozsyp równomiernie na powierzchni przygotowanej masy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20-25 minut.

Pomogą w przygotowaniu i serwowaniu: