Składniki:Na korpus:
- 11 jajek
- 200 g cukru pudru
- 100 g ugotowanych kasztanów, drobno posiekanych
- 80 g mąki migdałowej lub migdałów
- 1 łyżeczka mąki ryżowej
- masło do natłuszczenia i mąka kukurydziana do wysypania formy
Na krem:
- 250 g pełnotłustego twarogu
- 100 g ugotowanych kasztanów
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania korpusu:Żółtka oddziel od białek. Z żółtek i cukru ubij delikatną pianę. Drobno zetrzyj migdały lub użyj mąki. Z 4 białek ubij gęstą pianę. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Przygotuj tortownicę, natłuść ją masłem i wysyp mąką. Piecz w piekarnku rozgrzanym do 180 °C przez około 35–40 minut.
Przygotowanie kremu:Ubij cukier i twaróg. Ozdób kremem wierzchnią część tortu i posyp posiekanymi kasztanami.
Nasza wskazówka: Tort możesz ozdobić również czekoladowymi wiórkami.
W przypadku rozkrojenia korpusu w poprzek i nakładania kremu w dwóch warstwach będziesz potrzebować podwójnej ilości twarogu, a posiekane kasztany podziel na dwie części.
Przydadzą Ci się: